Tora și vocalele

Întrebare: În ebraică sunt folosite vocale: nekudot – puncte deasupra literelor, care indică pronunția corectă a vocalelor. Există o relatare că ele au fost utilizate de o familie din Tiberias, după distrugerea Templului, pentru a păstra sunetul Torei. Dar noi învăţăm că exprimarea vocală a vocalelor sunt luminile care sunt deasupra literei, adică deasupra Kli (vasului) sau sub Kli.

Oare familia din Tiberias a inventat nekudot pentru a înregistra Tora? Până la urmă, Tora în sine a fost scrisă fără nekudot.

Răspuns: Nu contează, fiindcă în Tora, într-adevăr, nu există prea multe semne necesare pentru citirea sa. La urma urmei, atunci când citeşti Tora, trebuie să o reproduci cu toate instrumentele tale interne și externe.

Asta înseamnă că trebuie să știu cum cânt textul, cum dau intonație fiecărei propoziții, unde pot să fac o pauză și unde este interzisă. La urma urmei, o persoană nu poate citi textul dintr-o singură respirație.

Mai mult decât atât, citirea Torei este diferită de citirea obișnuită, atunci când tragi aer în plămâni, citeşti ceva cu voce tare și eliberezi aerul. Când citesc Tora, trebuie să-mi controlez plămânii, ca pe-o orgă, dintr-o catedrală. Apăs pe anumite părți ale plămânilor, care constau din cinci părți. Apoi, pornesc cele cinci părți ale aparatului de redare: laringele, gâtul, gura, buzele și dinții.

Prin urmare, literele ebraice reprezintă o formă scurtă a unor informaţii uriașe și puternice pe care o persoană le primeşte pentru a citi.

Din Lecția de Cabala în limba rusă 1/6/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed