Transmiterea cunoașterii spirituale în timpul lui Avraam

Întrebare: Cum a învățat Avraam zeci de mii de oameni care s-au adunat în jurul lui dacă încă nu era un Petateuch care prevede poruncile?

Răspuns: În acea vreme oamenii erau la un nivel unde ei o înțelegeau din interiorul lor.

Comentariu: Avraam a scris câteva cărți dintre care doar Cartea Creației (Sefer Yetzira) a ajuns la noi. Am citit-o de multe ori, dar nu spune nimic despre conexiune.

Răspunsul meu: În Cartea Creației, Avraam a scris despre forța superioară care influențează oamenii. El a scris această carte ca noi să putem înțelege forța superioară așa cum a descris-o el.

Pentru a face asta noi trebuie să avem unealta adecvată. Această unealtă este conexiunea cu alți oameni în care legile superioare sunt revelate.

Întrebare: Cu toate acestea nu a fost scris nicăieri în mod special despre conexiune. Era evident pentru ei?

Răspuns: Da. Asta se numește “Tora orală”, pe care Avraam a explicat-o adepților lui.

Întrebare: Rambam a scris: “Avraam a sădit acest mare principiu în inimile lor și a scris cărți despre el”. Cu toate acestea, aceste cărți descriu ceea ce simte o persoană în conexiunea cu Creatorul, cu forța superioară a naturii. Înseamnă că comunicarea dintre oameni a fost făcută din gură în gură?

Răspuns: Asta este înțelepciunea practică pe care Avraam a transmis-o discipolilor săi Isac și Iacob.

Întrebare: Nu erau ei copiii lui?

Răspuns: Poți să le spui “copii”, nu contează. Totuși, Cabala se referă la discipolii prin care metoda corecției egoismului uman a fost transmisă întregii națiuni, întregului grup de oameni care s-au adunat în jurul lui Avraam în Babilon.

Toate acestea sunt descrise în Tora printr-o singură persoană. Întâi s-a întâmplat pentru Avraam, apoi pentru Lot și așa mai departe. Unde sunt celelalte zeci de mii de oameni care s-au adunat în jurul lui?

Adevărul este că această descriere nu ia în considerație numărul de oameni despre care vorbea Rambam, ci doar nivelul lor spiritual. Nivelul spiritual este deja 70, 50, 10 oameni și așa mai departe – nu contează deoarece în spiritualitate nu numărăm capetele ci puterea conexiunii dintre ei.

KabTV “Fundamentele Cabalei”, 6/24/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed