Tranziția către banii spirituali

Opinie (liberation.fr) „Imaginați-vă ca șeful Băncii Centrale Europene se afla într-un elicopter deasupra marilor orașe și arunca bani! Un astfel de pas ar indica cât de puternice sunt dubiile cu privire la eficacitatea politicii monetare, care are rolul de a stimula creșterea economică și de a preveni deflaţia.

„Rata dobânzii  Băncii Centrale Europene cu care împrumută bani a fost treptat redusă la 0%. Ratele dobanzii din Franța au devenit chiar negative. 40% din datoriile națiunilor europene (2,86 miliarde de euro) sunt acum tranzacționate la o valoare mai mică de 0%. Pentru a preveni depunerea banilor în conturi bancare, ei au decis să impună o taxă asupra lor în speranța că băncile vor începe să dea credite. Dar această politică monetară a Băncii Centrale Europene nu a dat rezultate.

„Distribuția directă a banilor în rândul locuitorilor este ceva ce ar trebui să dea naștere la o creștere a consumului. În cazul în care banii se acordă fiecărui cetățean, el ii va cheltui imediat, dar masa de mărfuri va rămâne la fel ca înainte. Ca urmare a acestui fapt, banii care sunt distribuiţi vor duce automat la o creștere a consumului și o creștere a prețurilor. Mulți economiști consideră această sugestie a fi absurdă.

„Propunerea de transfer al banilor direct  în conturile cetățenilor Europei ridică întrebări cu caracter democratic, cum ar fi: Cine are dreptul de a lua o decizie în ceea ce privește banii? Este parlamentul ales democratic și nu  Banca Centrală independentă, cel care ar trebui să decidă singur, fără nici o supraveghere din partea cetățenilor? Cui și in ce mod  ar trebui să-i fie distribuiti acești bani?

Totul depinde de problema creării unui buget european veritabil. Companiile și familiile nu doresc credite, din cauza incertitudinii cu privire la viitor. Băncile centrale au transferat în zadar tone de bani în conductele economice, pentru că toate acestea au ratat ținta, ceea ce înseamnă că acestea nu influențează volumul consumului „.

Comentariul meu: Epoca banilor a trecut. Trebuie să ne căutăm un alt stimulent – corespondentul spiritual al banilor. Pare imposibil sa înlocuim stimulentul egoist cu  stimulentul altruist dar lumea se apropie de asta şi se cere implicarea programului ei intern.

Kesef” (bani) provine de la cuvântul „Kisuf” (dor, tânjire), ceea ce înseamnă un „Masach” (ecran), care acoperă (Mekaseh) ego-ul, și vorbește tocmai despre a nu trebui să primeşti ci să distribui, la fel cum au spus și distinsii economiști.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed