Trei puncte pe o fundație stabilă

232.06Comentariu: Aţi spus că cruzimea nu este o calitate bună și că o societate construită pe cruzime nu poate supraviețui. Cea mai durabilă proprietate a naturii este mila. Totuși, spuneți că ajutându-i pe alții nu îi vom ajuta și nu vom repara nimic. Există o anumită contradicție aici.

Răspunsul meu: Nu văd nicio contradicție specială în asta. Ce înseamnă a-i ajuta pe alții? Dacă dăm ceva cuiva, chiar îl ajutăm? Aceasta e problema.

Dacă arătăm milă și eliberăm, să zicem, un ucigaș sau un tâlhar, nu facem nici un act de milă și poate chiar provocăm un rău ireparabil lumii.

Întotdeauna implic esența mai profundă a problemei și a acțiunilor noastre. Calitatea milei nu este calitatea cu care poți corecta lumea. Lumea este în general corectată prin intermediul a ceea ce se numește linia de mijloc, atunci când juxtapunem două linii, dreapta și stânga, calitatea milei și calitatea judecății, și pot fi îndreptate împreună spre asemănarea cu Creatorul.

Pentru a ridica orice acțiune, orice proprietate, orice idee, la nivelul corect, pe o fundație stabilă, avem nevoie de trei puncte, „trei picioare ale unei mese”. Acesta este minimul.

Esența celor „trei picioare” este următoarea: ni se dă calitatea dăruirii și calitatea primirii și trebuie să aplicăm corect aceste două calități. Cum pot fi corect juxtapuse una față de cealaltă? Unde ar trebui să existe mai multă milă și unde sunt calitățile judecății, restricțiile? A bate sau a nu bate, a executa sau a ierta? Pentru aceasta, trebuie neapărat să-L dezvăluim pe Creator.

Când combinăm ambele proprietăți și le îndreptăm către Creator, El ne oferă o îndrumare clară despre cum le putem juxtapune în mod interior. Și apoi ne dezvoltăm.

Adică avem nevoie de trei puncte: așa-numiții doi îngeri, două forțe, primirea și dăruirea, iar ele sunt în noi. Dar cel mai important, al treilea punct, este că avem nevoie de revelarea Creatorului.

Prin urmare, înțelepciunea Cabala ne este dată doar pentru a-L înțelege pe El. Dar El este revelat unei persoane numai în măsura în care persoana dorește să primească de la El un exemplu despre cum să realizeze în interior asemănarea sa cu Creatorul.

Din KabTV “Prim-plan. Soartă şi  Cartea Zohar” 2/5/10

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed