“Un conflict inutil generează victime inutile” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinUn conflict inutil generează victime inutile

Conflictul palestinian-israelian sau așa cum se știa anterior, conflictul arabo-israelian, este considerat pe scară largă ca sursa tuturor problemelor din Orientul Mijlociu. În ultimul secol sau cam așa, acest conflict a provocat zeci de mii de victime de ambele părți și suferințe imense a nenumărați oameni nevinovați. Lucrul trist este că acest conflict este inutil. Dacă cele două popoare ar acționa conform rădăcinilor lor, nu ar exista niciun conflict, iar zona ar fi un model de prietenie.

În rădăcinile noastre, evreii și arabii nu sunt atât de departe. Amândoi provenim din același tată, Avraam, care ne-a învățat pe toți aceeași lege: legea îndurării și a bunătății. Avraam ne-a învățat că natura constă într-o singură forță care mișcă stelele pe cer și „stăpânește esenţialul”, așa cum a spus Maimonide. Avraam ne-a învățat că acea forță este una, a iubirii și a dăruirii și de aceea și-a învățat ucenicii să iubească și să dăruiască de asemenea, astfel încât să fie precum natura.

Conflictul a început odată ce am abandonat principiul iubirii și al dăruirii și am cedat puterii ego-ului. Odată ce ego-ul s-a instalat, religiile au preluat locul unde a condus odată iubirea simplă. Religiile prosperă prin separare și distincție; ei separă evrei, creștini și arabi și apoi continuă să-i separe în nenumărate secte și facțiuni. Deoarece ego-ul vrea să fie rege, nu poate tolera conexiunea și legătura. Când nu poate fi singurul conducător, găsește „defecte” la alții, care justifică despărțirea de ei. Așa se formează noile religii.

Este adevărat că oamenii au nevoie de tradiții și culturi; este foarte uman și servește roluri pozitive în viața oamenilor. Ca atare, religia nu este deloc negativă. Cu toate acestea, atunci când îi îndepărtează pe oameni unul de celălalt, îi prezintă pe alții ca dușmani pur și simplu pentru că poartă un alt tip de îmbrăcăminte sau pentru că se roagă la aceeași forță într-un mod diferit, atunci religia devine o sursă de conflict și ură și orice lucru care crește ura printre oameni este negativ.

În ciuda aparentului blocaj, eu văd soluția ca fiind ușoară, atât timp cât oamenii nu încearcă să-i anihileze pe alții sau să-i forțeze să preia modul lor de viață. Pentru a stabili pacea, tot ceea ce oamenii au nevoie este să considere că singura forță care ne ghidează lumea este bună și face bine și, dacă vrem să fim aproape de ea, ar trebui să încercăm să fim la fel.

O abordare a iubirii și a dăruirii nu reproșează și nu delegitimează niciodată alte persoane. Fiecare ar trebui să trăiască în conformitate cu propria cultură și tradiție. Tot ce ne trebuie este să adăugăm un alt strat, un strat de iubire peste diversitatea noastră, deasupra diferitelor noastre abordări ale vieții. Dacă ne amintim că toți avem același tată, care a vrut ca toți să avem aceleași lucruri, să realizăm ceea ce a realizat el și să răspândim ceea ce am descoperit în întreaga lume, cred că va fi firesc să ducem o viață armonioasă și în pace aici, în bucata noastră de pământ chinuită și să lăsăm în urmă definitiv istoria noastră sângeroasă.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed