Un invitat atât de aşteptat

La nivelurile mineral, vegetal şi animal, dorinţa de plăcere acţionează instinctiv, în virtutea naturii sale. Dar, fiinţa umană poate acţiona în sens invers, nenatural, deoarece este ghidată de atitudinea sa faţă de gazdă, de către sentimentul de opoziţie.

Şi astfel, se produce o contracţie a dorinţei de plăcere ca un oaspete, micşorând ruşinea la vederea gazdei iubitoare şi generoase.

Ruşinea nu se trezeşte ca răspuns la darurile pe nivelurile mineral, vegetal, animal, ci dacă gradul de om a început să se dezvolte într-o persoană, ea consideră că ruşinea, disconfortul, obligaţia de a răspunde iubirii gazdei – nu să răspundă petrecerii, ci celui care dăruieşte! – face ca ea să se micşoreze.

Trebuie să rezistaţi la satisfacţia pe care aţi primit-o şi să vă umpleţi cu sentimentul Dăruitorului, calitatea dăruirii şi iubirii din partea voastră, sau cel puţin, să doriţi aşa de mult, încât să pierdeţi orice gust pentru primirea plăcerii.

Plăcerea rămâne în voi, dar pierdeţi brusc, sentimentul său. Ca şi cum ai fi într-un loc ciudat, ai merge într-o cameră goală şi ai vedea o bucată de prăjitură delicioasă şi crezi că nimeni nu poate să te vadă, ai luat-o şi ai muşcat. Şi atunci, când te bucuri de gustul uimitor, gazda intră.

Vei trece printr-o varietate de sentimente…Mai întâi, trebuie să depăşeşti ruşinea de a fi prins şi îngheţi cu bucata în gură. Dar proprietarul spune brusc: „Nu, nu, te rog, am lăsat prăjitura special pentru tine, ştiind că ai să vii! Toată lumea a vrut să ia această delicioasă bucată de prăjitură, cu cremă de unt şi cu cireaşă, dar am pus-o deoparte pentru tine.”

Acum, în loc de ruşinea că ai furat, pentru că ai luat ceva ce nu-ţi aparţinea, ai ruşinea pentru că ştii că gazda s-a gândit la tine şi a rezervat, în mod deliberat, plăcerea pentru tine. Ei i-a păsat de tine ca de o persoană dragă, permiţând tuturor să ştie. Tu simţi generozitatea sa şi dragostea sa şi o altă ruşine se trezeşte în tine, nu pentru că ai furat, ci pentru că eşti opus gazdei care te iubeşte.

Primul prejudiciu a fost cauzat de sentimentul că ai fost primitorul în raport cu gazda şi a doua ruşine, sentimentul gazdei ca dăruitor, iubitor şi asta aduce noi sentimente, care fac să te micşorezi şi să te dezvolţi adică îti dau suflul vieţii.

Din prima parte a Cursului zilnic de Cabala, 11.09.2013, Scrierile lui baal HaSulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed