“Universuri paralele în Israel” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Universuri paralele în Israel

Recent, pare că israelienii trăiesc în universuri paralele. Toată lumea pare să aibă propria sa percepție a realității și oricine are opinii diferite este privit drept miop, eronat, ignorant sau pur și simplu prost. Guvernul a fost dizolvat din cauza unor astfel de dezacorduri; poliția și procurorul general al țării sunt acuzați de corupție și nimeni nu știe pe cine să creadă; Fostul prim-ministru al Israelului este judecat, iar relatările din presă sunt atât de contradictorii încât ai crede că raportează procese care nu au legătură; mass-media în ansamblu a pierdut încrederea publicului și fiecare parte consumă doar știrile care corespund opiniilor lui. Drept urmare, lumile în care trăiesc israelienii par complet neînrudite și deconectate, într-adevăr universuri paralele

Cu toate acestea, aceste universuri există în același spațiu și prin urmare se ciocnesc frecvent între ele. Ciocnirile perpetue au slăbit societatea israeliană până la punctul în care se dezintegrează din interior. Absența totală a solidarității face pe fiecare să-și ia drumul, indiferent de ceilalți, și fiecare crede că numai partea lui are dreptate și cealaltă greșeşte. Și pe măsură ce oamenii se comportă aşa la fel și partidele, până când întreaga structură se dărâmă.

Statul evreiesc este diferit de alte țări, deoarece evreii sunt diferiţi de alți oameni. Fiecare dintre noi poartă în el forțe, dorințe și discernăminte contradictorii, egale cu cele ale unei întregi națiuni. Prin urmare, singura modalitate de a ne împăca și de a ne conecta este să facem concesii reciproce. Atât timp cât evităm, alunecăm mai aproape de dizolvarea completă și ireversibilă. În vara anului 70 e.n., în această perioadă a anului, ni s-a întâmplat un dezastru teribil. Acum ne apropiem de o reluare a acelei tragedii.

Din momentul în care am început să ne străduim să restabilim un stat evreiesc în țara Israelului, am început să simțim că suntem închiși într-o cușcă cu oameni pe care nu îi putem suporta. Suntem ca niște fiare sălbatice, care se macină una pe cealaltă, în timp ce dușmanii noștri așteaptă bucuroși să ne terminăm unul pe altul sau să alergăm spre asta.

Chiar dacă încercăm să împărțim țara în mai multe țări mai mici, în care oamenii sunt mai mult sau mai puțin de acord unii cu alții, tot nu va ajuta. Împărțirea nu este doar între noi; este în noi! Trebuie să redevenim întregi la fel de mult cum trebuie să refacem întreaga societate Până când nu înțelegem cine suntem ca popor, ca popor evreu, ce trebuie să facem ca evrei și să acceptăm că trebuie să ne îndeplinim chemarea, nu vom face pace unii cu alții, cu atât mai puțin cu alte națiuni.

Evreii au avut întotdeauna dezacorduri. Universuri paralele au existat între noi și în interiorul nostru încă de la începutul naturii noastre. Ele nu pot fi anulate și nici nu ar trebui. Ne-au fost date; sunt inerente naturii noastre și prin urmare, nu pot fi revocate. Sarcina noastră nu este să le facem să dispară, ci să construim deasupra acestor rupturi astfel de legături de iubire care să fie mai puternice decât prăpastia care ne desparte și să ne întărească structura ca națiune.

Conexiunea și unitatea poporului Israel sunt foarte diferite de cele ale altor națiuni. Alte națiuni mențin unitatea menținând asemănarea vederilor, culturii sau credinței. Evreii pe de altă parte, mențin solidaritatea, dacă reuşesc prin înțelegerea vitalității contradicțiilor, îmbrățișând conflictele ca un impuls pentru a promova legături mai puternice și construind o conexiune mai puternică tocmai pentru că trebuie să depășească un decalaj mai profund decât simte orice altă națiune.

Este o conexiune nefirească, o iubire creată de om care provoacă ura naturală pe care natura a instalat-o în noi pentru oricine este diferit de noi. Cu toate acestea, tocmai această conexiune este cea care ne face puternici, care construiește o nouă națiune bazată pe alegerea liberă a oamenilor de a se uni mai presus de ura lor.

Această unicitate este secretul robusteții și durabilității poporului Israel. Înțelegerea modului de a forma o astfel de conexiune este înțelepciunea secretă pe care națiunea noastră trebuie să o predea lumii, iar incapacitatea noastră de a o face este motivul pentru care atât de mulți oameni îi urăsc pe evrei.

Universurile paralele care există între evrei și în interiorul nostru nu vor dispărea niciodată și nici nu ar trebui să dispară. Dar când evreii învață să construiască punți de iubire între realitățile lor paralele, ei vor găsi pacea și fericirea, iar lumea o va găsi împreună cu ei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: