Urcând deasupra Muntelui Egoismului

934Toate stările descrise în Tora nu vorbesc despre geografie, nici despre felul în care grupul lui Avraam a părăsit Egiptul, cum s-a apropiat de Muntele Sinai, a traversat deșertul și a intrat în Țara lui Israel, ci despre stările interioare ale oamenilor. Au început să simtă o mare dezvoltare a egoismului. Le-a fost greu, dar treptat au ajuns la punctul în care urcau și coborau în mod constant unul față de celălalt și încercau să rămână la nivelul iubirii, al prieteniei și al stării de „iubiți-vă aproapele ca pe voi înşivă”.

Uneori asta mergea, iar alteori nu, dar a continuat așa până când și-au dat seama că trebuie să se desprindă de egoism pentru că a devenit atât de uriaș încât era imposibil să-i facă faţă.

Nu poți depăşi imediat acest munte, ci doar dezvăluind treptat ego-ul, în măsura în care îl poți folosi, să te ridici deasupra lui și astfel ridicându-te pe tine, chiar dacă în tine se dezvăluie constant calități negative. Dar nu ți-e frică de ele. Înțelegi că datorită lor te ridici deasupra lor folosindu-le corect, iar aceasta este înălţarea ta spirituală.

În acest fel, grupul lui Avraam în conexiune unul cu celălalt s-a desprins de egoismul numit „Egipt”, a crescut și a început să lucreze asupra lui însuși. În primul rând, au început să stabilească o relație de ajutor reciproc, a nu face rău unul altuia, deoarece înainte de asta erau gata să-și ia capul unul altuia. Muntele Sinai reprezintă muntele urii dintre ei.

Starea lor poate fi numită „deșert” pentru că nu au simțit niciun gust în ea, deoarece munca pentru dăruire nu aduce nicio împlinire egoismului. Deci, au lucrat asupra lor înșiși timp de 40 de ani, până s-au ridicat pe deplin la nivelul Bina.

Apoi au trecut prin așa-zișii 40 de ani de rătăcire în deșert. Rătăcirea simbolizează o căutare constantă: unde pot găsi în acest egoism, pe care îl ridic constant din mine, calitatea Bina, calitatea dăruirii?

KabTV “Am primit un apel. Istoria poporului evreu” 05.04.2014

One Comment

  1. Mulțumesc cu recunoștință pentru acest articol! 🙏
    De ceva timp, meditez pe această temă și cumva înlăuntrul meu intuiam că aceasta trebuie să fie semnificația perioadei în care Avraam părăsește Egiptul și intră în țara lui Israel. Ceea ce m- a ajutat să îmbrățișez cumva această opinie , era vârsta de 40 ani , vârstă până la care majoritatea oamenilor orbecăim prin viață neaînțelegând de fapt despre ce vrea să însemne viața noastră.
    Încă o dată, mulțumesc!

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: