Viziunea Cabalei asupra educației

963.6Cabala consideră omul și educația sa doar raportat la scopul creației. Existăm pentru a atinge un anumit scop și acesta nu este în viaţa noastră, ci în ceea ce dezvăluim în întreaga natură, care se numește Creator. În Cabala, conceptul de natură este echivalent cu conceptul de Creator.

Când ajungem la conexiunea cu întreaga natură, nu numai cu ceea ce vedem și observăm acum în lumea noastră mică, ci cu deplinătatea ei, începem să simțim că existăm etern și în perfecțiune. Acesta este nivelul pe care trebuie să-l atingă omul în timpul acestei vieți. Acesta este singurul scop al existenței noastre.

Iar educația noastră nu îi oferă asta unei persoane. O învățăm așa cum un animal își învață puii să supraviețuiască, să-și creeze o familie corect și să producă urmași. Deci, din generație în generație avem grijă de viața noastră la nivel animal.

Nu contează că tehnologiile noastre se dezvoltă, deoarece atât timp cât există organismul nostru animal, corpul nostru, dorim să creăm cel mai confortabil mediu pentru el. Prin urmare, acest nivel este animal și o persoană nu diferă de un animal.

De fapt, categoria de uman este cea pe care o putem dezvolta în noi, astfel încât să simțim o stare eternă, perfectă, în care fiecare dintre noi se ridică deasupra egoismului nostru mărunt și atinge simțirea generală a întregii naturi. Nimeni nu ne învață asta.

Dacă vrei să ridici o persoană, trebuie să-i arăți o perspectivă diferită, pentru ce merită să trăiești, spre ce merită să-ți îndrepți eforturile. Iar dacă toată această viață este doar în interiorul corpului animal, atunci nu-mi pasă de nimic: pot să sar de pe acoperiș, pot face tot ce vreau cu mine. Nimănui nu-i pasă de mine și nu-mi pasă de nimeni pentru că toți se simt ca niște mici indivizi.

Toate relațiile noastre în societate sunt construite pe aceasta: „Eu nu te ating, tu nu mă atingi”. Și acest lucru este complet greșit. De la o zi la alta, dezvăluim cât de universală este natura, cât de interconectați suntem într-un sat mic, cum funcționează efectul de fluture, responsabilitatea reciprocă și influența reciprocă unul asupra celuilalt.

Din partea naturii, descoperim că totul este interconectat și există într-o dependență atât de strânsă încât nu există nicio scăpare din asta.

Întrebare: Poate că încă nu suntem conștienți că legile interdependenței se aplică direct vieților noastre?

Răspuns: Chiar dacă suntem conștienți de ele, tot nu le putem controla. Mai mult, încă nu avem ocazia să ne apropiem de realizarea lor.

Știința Cabala este dezvăluită în timpul nostru, se ocupă de asta și ne poate oferi o astfel de oportunitate. Dar suntem abia la începutul drumului, iar omenirea încă nu înțelege ce este asta.

KabTV “Prim-plan. Generaţie” 8/24/09

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: