“Vom avea vreodată pace mondială?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora:  Vom avea vreodată pace mondială?

Pacea mondială pare a fi un concept utopic extrem de descurajat atunci când privim lumea de astăzi.

Pentru început, ce este pacea? Este pur și simplu opusul războiului? Când privim cuvântul „pace” din perspectiva înțelepciunii Cabala, găsim o definiție diferită de modul în care termenul este conceput în mod obișnuit și primim de asemenea, o metodă prin care să o atingem.

Păcea este de obicei considerată o stare fără război. Omenirea a creat mai multe tratate de pace, încetarea focului și armistiți după conflicte dure, războaie și multă suferință și este întotdeauna o chestiune de cât timp va trece până la următoarea izbucnire.

Termenul „pace” în ebraică („Shalom”) echivalează cu „finalizare” sau „perfecțiune” („Shalem”). Este suficient să avem absența războiului pentru a experimenta perfecțiunea? Desigur că nu. Dacă privim mai adânc la cuvântul „pace”, ajungem la rădăcina comună a naturii noastre, înainte de a ne împărți în diferite genuri, rase, specii și națiuni diverse.

În lumea de astăzi, în care ne găsim într-o populație globală în creștere rapidă de miliarde de oameni, ne percepem ca fiind separați unul de celălalt și, adesea, nu în pace. Mai mult, lipsa noastră de cunoștințe despre cum să ajungem la pace este principala noastră problemă.

Înțelepciunea Cabala descrie modul în care natura ne dezvoltă spre o stare de pace mondială totală. Abordarea păcii necesită totuși recunoașterea faptului că natura este un sistem interconectat și interdependent și că noi oamenii, suntem singurii perturbatori ai echilibrului sensibil din natură. Mai precis, egoul uman, care este o dorință de a ne bucura în detrimentul altora, ne dăunează nouă, lumii și naturii.

Interesant, încă din 1930, în articolul său, „Pacea în lume”, cabalistul Yehuda Ashlag (Baal HaSulam) a recunoscut starea interconectată a lumii:

„Nu vă mirați dacă amestec bunăstarea unui anumit colectiv cu bunăstarea întregii lumi, deoarece într-adevăr, am ajuns deja într-un asemenea grad încât întreaga lume este considerată un colectiv și o singură societate”.

Atunci, cum putem realiza pacea mondială?

Realizarea păcii mondiale necesită o formă socială cuprinzătoare de educație pe termen lung, care are ca scop creșterea noastră pentru a descoperi o stare de desăvârșire și perfecțiune, iar aici înțelepciunea Cabala, care descrie cauzele, planul și funcționalitatea naturii, poate fi de ajutor. Cabala descrie modul în care putem avea impact asupra transformării de sine, pentru a ne schimba natura egoistă într-una altruistă – o schimbare necesară pentru a ajunge la o stare de pace. Ca parte a acestei transformări, învățăm cum să ne ridicăm deasupra impulsurilor noastre de scindare, care duc la separarea dintre oameni și națiuni. Similar cu un cuplu care se reface după o ceartă, unirea deasupra diviziunii este cea care ne întărește conexiunea.

Rabinul Nachman din Breslov a explicat: „Esența păcii este să încerci să faci pace între două contrarii” (Likutei Etzot, „Pace”). De asemenea, este scris în Proverbe (10:12) că „Iubirea va acoperi toate nelegiuirile”. Natura conține de asemenea, o mulțime de contrarii care funcționează armonios, ca un singur sistem comun: lumină și întuneric, căldură și frig, dulce și amar și așa mai departe.

Un proces care duce la pacea mondială depinde astfel de dezvoltarea unei incluziuni între contrarii până la un punct în care apare o nouă simţire a lumii. În loc să îi simțim „pe ei și pe noi”, ajungem să simțim un tot comun în care suntem cu toții părți importante.

Mai mult decât atât, înțelepciunea Cabala explică faptul că suntem cu toții îndreptați către o stare de pace mondială, iar Cabala este o metodă care ne permite să atingem această stare mai rapid, mai plăcut și cu înțelepciune, cunoaștere și o conștiință în creștere a naturii pe care o împărtășim cu toții.

Scris / editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: