Ynet : “Care este diferenta dintre inflorirea arborelui de migdale si caderea economiei?”

In editorialul meu de pe Ynet, “Care este diferenta dintre inflorirea arborelui de migdale si caderea economiei?”

Obiceiurile de Tu B’Shvat sunt simple si naturale – mancam fructe uscate, bem putin vin, copiii planteaza copaci, si asta este tot. Dar adevarul este ca Tu B’Shvat este una dintre cele mai importante sarbatori deoarece detine secretul pentru rezolvarea problemelor din viata noastra. Dr. Michael Laitman cu privire la cheia catre o viata mai buna care creste de Tu B’Shvat

Tu B’Shvat nu este printre sarbatorile “faimoase”; nu se discuta prea des despre ea. Este ascunsa intre Sukkot, Shavuot si Pesach, intitulata “Anul nou pentru copaci”, si ocupa un loc “modest” in calendarul sarbatorilor din Israel. Obiceiurile sunt simple si omenoase – mancam fructe uscate, bem putin vin, copiii planteaza copaci si asta este tot. Adevarul este ca Tu B’Shvat este una dintre cele mai importante sarbatori. Conform cabalistilor, Tu B’Shvat detine secretul rezolvarii problemelor din vietile noastre.

 Cum este totul interconectat?

Traim intr-o lume globala. De la eveniment la eveniment devine clar pentru noi cat de mult suntem legati unul de altul in toate diferitele nivele de viata (1). Atunci cand o criza economica izbucneste in China sau Rusia, ea colereaza bursele mondiale in rosu; un atac criminal in inima Parisului pune toate puterile lumii in alerta; razboiul civil din Siria provoaca migratia in masa care schimba demografia si compozitia populatiei in Europa continentala, iar acest lucru este chiar inainte de a fi vorbit de pretul petrolului, razboiul initiat in Ucraina, sau clima nebuna care ne aminteste ca traim toti pe aceeasi planeta si ii influentam “starea de spirit”.

“Secolul 21, spre deosebire de perioadele care le-a precedat, este format dintr-o colectie de numeroase retele de comunicatii care sunt conectate intre ele prin intersectii fara sfarsit” scrie profesorul Ludger Kühnhardt, directorul Centrului pentru Studii de Integrare Europeana. Impreuna cu cercetatori reputati, descrie cat de mult suntem legati unii de altii (2). Din pacate, in mod specific criza globala provoaca aceasta perspectiva sa se infiltreze in sentimentele noastre.

Laureatul premiului Nobel in economie Profesorul Paul Krugman scrie, “In era globalizarii suntem cu totii in aceeasi barca.” Iar astazi barca s-a fisurat si apa patrunde lent. Este clar pentru noi toti ca lumea este globala si gestionata ca un sistem intreg, iar un ciuda acestui fapt, continuam sa ne purtam fiecare pentru el insusi, ca si cum nimic nu s-a schimbat. Sistemul negativ al conexiunilor dintre noi provoaca scufundarea barcii(4). Ne putem imagina ca niste chiriasi ai unei singure cladiri care descopera brusc ca au semnat un acord care ii obliga la responsabilitate reciproca. De acum inainte, trebuie sa platim pentru orice paguba pe care o face copilul vecinului, iar problema vecinului este si problema noastra.

Decalajul si contradictia dintre conexiunile globale, care ne “preseaza”sa ne unim, in contrast cu preocuparea egoista a fiecarui individ pentru sine sunt cauza diferitelor crize care ne sunt revelate in fata ochilor nostri. “lumea noastra devine globala si integrala, adica, noi toti suntem legati unul de altul” este modul in care Profesorul Yehuda Kahana de la Facultatea de Management a Universitatii din Tel Aviv analizeaza situatia. “Schimbarea in semnificatia valorilor de care avem nevoie pentru acest lucru este sa nu mai gandim despre “Eu” si sa incepem sa gandim despre “Noi”.

Intrebarea este cum ne conectam?

Am incercat o multitudine de metode “pentru a astupa gaura din barca”. Numai weekend-ul trecut, Conferinta Forumului Economic din Davos, un summit de prestigiu s-a incheiat. Conferinte modiale la nivel inalt, cooperarea regioanala, falsa Uniune Europeana, si nenumaratele organizatii internationale nu au reusit sa peticeasca spartura, iar apa continuua sa intre in barca…

Nu este suficient sa avertizam: “Majoritatea dintre noi trebuie sa unim acum” (5), a venit timpul sa facem ceva. Din pacate nici o “uniune” nu reuseste si nu va reusi sa-si mentina pozitia, fara o metoda care sa aiba de a face cu egoismul care este in plina crestere. Egoismul uman este forta negativa care distruge relatiile interumane. Singura metoda care ofera o metoda de conexiune deasupra egoismului care ne separa, autentica si fara suprimare este intelepciunea Cabalei.

Aceasta metoda straveche (6) ne invata cum sa construim legaturi bazate pe cosideratie si preocupare mutuala, lucruri foarte importante in lumea globalizata din prezent. Ne indruma cum sa realizam principiile stravechi ale conectarii, precum: “Ce tie nu-ti place altuia nu-i face” (Shabbat 31a) “Sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti” (Leviticul 19:18). Prin intermediul acestora invatam sa descoperim puterea conexiunii in legatura dintre noi, puterea pozitiva, care este inerenta in natura, si cu ajutorul ei, echilibram egoismul in relatiile personale (7).

Si ce lagatura au toate acestea cu Tu B’Shavat?

Anul nou pentru copaci care incepe astazi ne aminteste de puterea pozitiva care exista in natura. Samanta pe care o plantam in pamant simbolizeaza potentialul enorm care exista in relatiile dintre noi. Aceasta samanta germineaza si se transforma intr-un copac care da viata, iar mai tarziu da roade cum ar fi: siguranta personala pe strazi, reducerea decalajelor si a inegalitatilor economice, un sistem de sanatate care sa fie preocupat de noi toti si o educatie in valori; are nevoie de apa vietii a intelepciunii Cabalei. Atunci cand spiritul unitatii se raspandeste printre noi, cum ar fi apa vie, ea se infiltreaza in toate sistemele sociale.

Necesitatea de a investi in sol fertil, construirea unui mediu in care sa arboram steagul importantei unitatii dintre noi ca o cheie pentru o viata buna, este mesajul central si universal al Tu B’Shavat. Acesta este motivul pentru care aceasta sarbatoare a fost mereu importanta pentru cabalisti. Nu degeaba Tora compara umanitatea cu un copac pe camp. Tu B’Shvat, Anul nou al copacilor, este o invitatie pentru inceputul cresterii, inceputul pentru o viata noua.

Sarbatori fericite in toata casa lui Israel

Referinte:

(1)”Nu fi surprins daca suprapun impreuna bunastarea unui anumit colectiv cu bunastarea intregii lumi, am ajuns deja intr-un asemenea punct incat intreaga lume este considerata un singur colectiv si o singura societate. Adica, pentru ca fiecare persoana din lume isi trage seva si traiul vietii sale din toti oamenii din lume, ea este fortata sa serveasca si sa aiba grija de bunastarea intregii lumi… si, prin urmare, bunastarea colectivului si bunastarea proprie sunt unu si acelasi lucru” (Rabbi Yehudah ashlag – Baal HaSulam, articolul , “Pacea in lume”) .

(2) “Pentru a sti cine suntem, trebuie sa intelegem modul in care suntem conectati” (Nicholas Christakis, profesor de medicina sociologica la Universitatea Harvard, din cartea sa, “Conectati”)

“In marea tesatura a omenirii fiecare persoana este conectata cu prietenii sai, cu familia, cu colegii de munca si cu vecinii sai. Totusi, aceste persoane la randul lor sunt conectate cu prietenii lor, cu familiile lor, cu colegii lor de munca si cu vecinii lor si asa mai departe la nesfarsit in spatiu, pana cand toate persoanele din lume sunt conectate intre ele intr-un fel sau altul.” (Nicholas Christakis, profesor de medicina sociologica la Universitatea Harvard, din cartea sa, “Conectati”)

(3) “Globalizarea nu este doar ceva ce ne va preocupa si ameninta pe viitor, ci este ceva ce are loc in prezent si fata de care trebuie sa deschidem ochii.” (Ulrich Beck, dintr-un interviu cu Brigitte Neumann, din lunarul, Deutchland, 2003)

“Globalitatea inseamna ca de acum incolo nimic din ce se va intampla pe planeta noastra nu va afecta doar pe plan local: toate inventiile, reusitele si catastrofele afecteaza intreaga lume, si trebuie sa ne reorientam si reorganizam vietile si actiunile noastre, organizatiile si institutiile, de-a lungul unei axe “local-global”. (Ulrich Beck, “Ce este globalizarea?”, 2000)

“Nu se va gasi nici o solutie la problemele climaterice, economice, somaj,comert, emisiile de dioxid de carbon sau orice alt fel de probleme pana cand intreaga lume nu va intelege ca solutia la toate aceste probleme se afla in unitate si cooperare.” (Gordon Brown, Doctor in Istorie, fost prim ministru Britanic)

“Recent, din concluziile unui IPCC privind schimbarile climaterice se afirma cu certitudine de 95% ca umanitatea este cauza principala a incalzirii globale incepand cu anii 50 ai secolului trecut. Raportul indica faptul ca ‘nu sunt susceptibile a fi atinse imbunatatiri efective atat timp cat corporatiile vor continua sa-si promoveze interesul privat’. Raspunsurile comune, incluzand cooperarea internationala, sunt imperative pentru a reduce nivelul emisiilor gazelor cu efect de sera si expunerea la diversi factori climaterici”. (Stocker, Qin, Plattner, Tignor, Allen, Boschung, Midgley (2013), Raport pe “Schimbari Climaterice 2013 : Fizica, stiinta de baza”. Contributia grupului de lucru).

“Majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca, comportamentul uman este daunator mediului. Daunele vor fi de acum periculoase – in multe domenii ne apropiem de punctul de cotitura care va duce la prabusirea ecosistemelor. Este deosebit de important deoarece fiintele umane au evoluta din natura; depindem de natura sa existam, caci natura este sursa noastra a tuturor de hrana, aer si apa. Daca sistemele din natura care sustin viata pe pamant intra in colaps, umanitatea intra in colaps.” (Dr. James Lovelock, ‘Fata stearsa a planetei’)

“Cele trei riscuri cele mai probabile ale anilor 2012 si 2013 sunt produsul unei paradigme egoiste vechi in gandire, si ele sunt: diferenta mare intre venituri, dezechilibrele fiscale cronice si crizele ecologice, toate acestea fiind fapte umane” (Raport pe risc global 2013, Forumul economic global, Geneva, Elvetia, pagina 60)

“Patru dintre cele cinci cele mai probabile riscuri pe care umanitatea le confrunta sunt produsul unor legaturi negative dintre oameni. Printre aceste riscuri se numara conflinctele internationale, esecul conducerilor, colapsul politic si somajul.” (Raport pe risc global 2013, Forumul economic global, Geneva, Elvetia, pagina 60)

“Aproximativ unul din zece americani sub douazeci de ani, si unul din saisprezece din toate varstele au prezentat simptome de tulburare narcisista a personalitatii” (Stinson, Dawson, Goldstein, Chou, Huang, Smith, Pickering (2008) Raspandirea, corelarea, handicapul si comorbiditatile DSM-IV, tulburari narcisiste de personalitate: Rezultate din “Valul 2 al Studiului National privind epidemiologica, alcoolul si conditiile aferente,” Jurnal al unei clinici psihiatrice, 69(7), 1033)

“Narcisismul in randul tinerilor este in crestere” (Twenge si Campbell, “Narcisismul epidemic, Traind in era Dreptului, 2009).

“Legaturile noastre sociale se prabusesc rapid” (Shirlei Turkle, Viata pe ecran, Simon si Schuster, 2011)

“Pana acum omul a fost impotriva naturii: de acum incolo va fi impotriva propriei sale naturi” (Profesor Dennis Gabor, premiat Nobel in Fizica)

“Nu suntem nicidecum straini si suntem legati de un destin comun. Iar aceste vremuri tulburi trebuie sa ne lege tot mai strans impreuna.” (Christine Lagarde, director FMI)

“Provocarea cu care ne confruntam in prezent, pe fondul unei crize sistematice, este de crea o civilizatie care va uni energia noastra a tuturor, chiar si ura noastra reciproca, pentru crearea unui colectiv comun.” (Mikhail Delyagin, Directorul Instititutului Problemelor Globalizarii)

“Exista o necesitatea nu doar pentru schimbarea sistemului social, ci pentru ceva mult mai complex, schimbari profunde adica in constiinta si comportamentul omului modern.” (Boris Wolfson, expert in studiul educatie comparative si in istoria educatiei)

(4) “Rabbi Shimon bar Yochai a oferit o parabola cu oamenii care s-au urcat intr-o barca. Unul dintre ei a luat un burghiu si a inceput sa gaureasca barca sub el. Tovarsaii lui i-au spus: “Ce faci?” El le-a raspuns, “Ce conteaza pentru voi, nu gauresc eu sub mine?” Ei au raspuns, “Apa intra in toata barca si ne inunda pe toti.” (Midrash Rabbah, Leviticul, Parshat 4:6)

“Sa nu fi-ti suprinsi ca actiunile unei persoane pot ridica sau declina intreaga lume, pentru ca exista o lege ferma precum ca generalul si particularul sunt egali precum boabele dintr-o pastaie. Si tot ce se aplica in general se aplica si in particular de asemenea. Mai mult decat atat, partile fac ceea ce se gaseste per ansamblu, pentru ca generalul poate aparea doar dupa aparitia partilor din el, in acord cu cantitatea si calitatea partilor. Evident, valoarea actiunilor unei parti ridica sau declina intreaga lume.” (Rabbi Yehudah Ashlag – Baal HaSulam, “Introucere la Cartea Zohar”, 68)

(5) Pascal Lamy, Director General al Organizatie de Comert International.

(6) “Nu a existat niciodata o bunatate asa cum a fost cu Avraam …. si el a adus pacea intre o persoana si colegul sau, caci dupa toate acestea el a fost parintele multor natiuni, si din aceasta cauza el a unit si a facut pace intre fiintele umane create.” (Gevurot HaShem, capitolul 6)

“Avraam era in varta de patruzeci de ani cand a devenit constient de Creatorul sau … Si a inceput sa se ridice si sa proclame cu glas tare tuturor oamenilor, pentru a le spune ca exista un Dumnezeu pentru intrega lume si El este demn de a fi servit. Si a mers si a chemat si a adunat poporul din oras in oras si din regat in regat … pana cand mii de miriade s-au adunat in jurul sau, iar ei au devenit oamenii din casa lui Avraam. Iar el a implementat in inima lor acest principiu maret, si a scris carti despre asta … iar continutul s-a dus si a crescut in randul copiilor lui Iacob si in cei care ii acompaniau, iar natiunea care cunoaste Creatorul in lume a fost facuta.” (Rambam, Mishna Tora, Cartea Cunoasterii, Hilchos Avodah Zarah, capitolul 1)

(7) “Marile rautati care apar intre oameni, de la o persoana la colegul sau, sunt derivate din ignoranta. Cand o persoana are cunostinte despre forma umana, ea va inceta tot raul catre sine si catre ceilalti. Acest lucru se datoreaza faptului ca, cunoasterea adevarului inlatura animozitatea si ura si elimina efectele negative pe care oamenii si le fac unii altora.” (Rambam, “Moreh Nevuchim”)

“Intelepciunea Cabalei este intelepciunea Adevarului” (Shelah HaKadosh, Toldot Adam)

“Intelepciunea adevarului ne invata unicitatea lumii, latura egala care se gaseste in fiinta fiecruia, mai sus si mai sus, catre imaginea formei Creatorului, si cum sa mergem pe calea Luminii fara nici un obstacol.” (Rav Raiah Kook, “Orot HaKodesh 2”, 393)

“Doar aceasta este intelepciunea Cabalei completa – sa cunosti comportamentul Vointei Supreme care a creat toti acesti oameni, si sa cunostice vrea de la ei, si care va fi sfarsitul tuturor orbitelor pamantului” (Kelach Pitchei Hochmah, prefata 30)

“Intelepciunea Cabalei nu ne lasa sa trecem prin viata noastra ca prin praf, mai degraba ne ridica mintea catre varful cunoasterii.” (Johannes Reuchlin, filosof german si umanist, ‘Arta Cabalistica’)

(8) “Persoana este numita copacul din camp, iat Rosh HaShanah este timpul judecatii, pentru bine si pentru rau.”

“Este scris, ‘Mila este construita pentru totdeauna’ (Psalmi 89:3). Asa ca de Tu B’Shvat, care se numeste Anul nou al copacilor, trebuie sa consolidam calitatea bunatatii, deoarece din ea ne meritam fructele, ceea ce se numeste ‘un pom roditor’.” (Rabbi Baruch Shalom HaLevi Ashlag – Rabash, Dargot HaSulam, articolul, “Anul nou al copacilor”)

“… ca fiecare individ va intelege ca beneficiul sau si al colectivului sunt unul si acelasi lucru. In felul acesta, lumea va ajunge la corectia finala.” (Rabbi Yehudah Ashlag – Baal HaSulam, articolul, “Pacea in lume”).

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed