Ziua Iubirii

Comentariu: Ziua 15 a lunii Av, ziua iubirii, este la o saptamana dupa ziua tragica din data de 9 a lunii Av…

Raspuns: Conform surselor noastre, este ziua in care tinerele femei din Ierusalem ies imbracate in alb in livezi si printre vita de vie si canta. Tinerii barbati li se alatura si isi aleg viitoarele sotii. Asta este ceea ce caraterizeaza aceasta zi.

Comentariu: Multi cred ca ziua 15 a lunii Av este similara cu Ziua Indragostitilor, aceasta nefiind puternic inradacinata in traditia iudaica.

Raspuns: Aceasta sarbatoare este mentionata in scrieri vechi de peste 3000 de ani si cred ca este o parte a traditiei noastre. Sarbatorile noastre ar trebui impartite in cele care deja fac parte din calendarul nostru si din cele care nu fac inca parte. Trebuie sa intelegem ca sunt sarbatori si date speciale pe care doar Israel le serbeaza si sunt sarbatori pe care intreaga lume si umanitatea trebuie sa le serbeze.

Celebram anumite date din moment ce vor aparea doar in viitor, precum Purimul, de exemplu. De fapt, vor fi revelate doar in masura in care a fost un anumit eveniment in istoria noastra, a aparut o astfel de problema si, ca de obicei, s-a dorit distrugerea intregii noastre natiuni precum in Babilonul antic, iar noi am reusit sa evitam cu succes asta ; am iesit din exil, etc, … Dar aceasta sarbatoare este in principiu intruchiparea unei stari viitoare si nu a unui eveniment istoric.

La fel este si cu Ziua Iubirii. Ziua Iubirii este practic cea mai mare zi, cea mai mare sarbatoare ! Iubirea ! Cu toate acestea, nu este iubirea pe care tinerii si tinerele o cauta in vinarii, ci o iubire total diferita, care este construita deasupra egoismului, care a dus la distrugerea primului si celui de al doilea Templu si care este simbolizata intre ziua a 17-a a lunii Tammuz si ziua a 9-a a lunii Av. Este vorba despre perioada distrugerii a doua Temple si a problemelor si necazurilor la care natiunea iudaica a fost supusa. Si, doar o saptamana mai tarziu, cand toate acestea au trecut si sunt corectate, incepe o noua perioada.

Este perioada in care construim Templul, dar acest Templu este in inimile noastre, este conexiunea dintre noi. Cautam un partener spiritual, iar partenerul spiritual, atat pentru barbat, cat si pentru femeie, este forta superiora, Creatorul. Ne conectam cu El si impreuna primim simtirea absoluta, placerea si iluminarea, revelarea lumii adevarate. Existam in ea si nu doar intr-o mica particica din aceasta lume. Intregul proces simbolizeaza corectia, reconstruirea Templului si tranzitia de la ura la iubire.

Intrebare: Asta este ceea ce simbolizeaza ziua a 15-a lunii Av ?

Raspuns: In principiu da, dar este o sarbatoare pentru care nu avem o data speciala, deoarece se pare ca este celebrata de Purim. Purim este sarbatoare libertatii, sarbatoare petru corectia doar a poporului evreu, in timp ce acum ne apropiem de o stare in care sarbatorim cu intreaga lume. Este spus in cartea Psalmilor ca cel de al treilea Templu se va numi “casa rugaciunii pentru toate natiunile”. Acesta este motivul pentru care ziua a 15-a a lunii Av este similara cu Ziua Indragostitilor. Acest lucru indica simbolic ca aceasta va fi o sarbatoare a iubirii pentru intreaga lume.

Intrebare: Putem sa o comparam cu sarbatori din toate religii ?

Raspuns: Da, se pare a fi in afara religiilor, precum Intelepciunea Cabalei.

Comentariu: Ati spus ca va fi o sarbatoare care poate fi celebrata oricand…

Raspuns: Este adevarat, la ce altceva am putea sa ne referim prin reconstruirea celui de al treilea Templu ? Este o stare in care ne conectam intr-un singur sistem numit Adam, ceea ce provine din radacina ebraica “Domeh – asemenator”, asemanator Creatorului. Cand acest sistem este conectat cu forta pozitiva, cand intreaga umanitate este conectata impreuna, aceasta stare se va numi Al Treilea Templu. Creatorul va fi revelat in sistemul conexiunilor pozitive, in forta superioara a lumii, intr-o simtire a eternitatii si plenitudinii. Va fi precum o adevarata zi a iubirii asa cum este scris : iubirea va acoperi toata faradelegile noastre, iubirea aproapelui ca pe sine, etc., ceea ce inseamna ca aceasta este ultima stare a intregii omeniri. O sa atingem aceasta stare fie cu forta, cu batul sau, intr-un mod inteligent si rational, asa cum ne invata Intelepciunea Cabalei, usor si rapid.

Comentariu: Ziua a 15-a a lunii Av este un indiciu a starii sublime pe care noi o numim Al Treilea Templu ?

Raspuns: Da, in acelasi timp tinerele femei simbolizeaza intreaga umanitate, iar tinerii barbati simbolizeaza Creatorul. Aceasta este ceea ce Intelepciunea Cabalei ne descrie si ne explica. Este imposibil de imaginat ca Regele Solomon, un mare cabalist care ne-a lasat o asa capodopera, a scris despre iubirea banala ! Ziua a 15-a a lunii Av, ziua iubirii, este cea mai mare sarbatoare, deoarece toate celelalte sarbatori reprezinta cum sa o atingem, iar aceasta se atinge la final, la sfrasitul dezvoltarii noastre.

Intrebare: Ce gasim in spatele iubirii absolute pe care o atingem ?

Raspuns: Este doar o singura conditie, conexiunea dintre doua forte opuse, a doua atribute, in unul singur : o noua energie care se dezvolta deasupra acestei conexiuni, constiinta, intelegerea, simtamintele, care ne ridica la urmatorul nivel si care nu este descris nicaieri. Intelepciunea Cabalei ne spune doar cum trebuie sa atingem aceasta satre. Ce se afla in spatele acestei stari ? Nu ni se spune, pentru ca nu o putem intelege. Nu avem simturile sau mintea care sa inteleaga nivelul urmator.

Din emisiunea de pe Kab TV Stiri cu Michael Laitma din 11.08.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: