Doar un intelept poate recunoaste un intelept

In articolul „Intelepciunea Cabalei si Filozofia”, Baal HaSulam mentioneaza o poveste a inteleptului Rege Solomon care a fost inselat, exilat din Jerusalem si ramas fara bani si fara personal care sa il deserveasca. El a mers din usa in usa in regatul sau, dar oriunde a mers, nimeni nu a crezut ca el a fost regele.

Intrebarea este: De ce nimeni nu a recunoscut ca el a fost un intelept, si de ce nu le-a aratat intelepciunea sa? Raspunsul este ca exista „trei obstacole” in detectarea intelepciunii (Cabalei):

  1. Deoarece Cabala contine adevarul, este imposibil sa o intelegi fara sa aduni toate partile si sa le studiezi in intregime. Fara sa faci asta, nu ii poti descoperi natura universala si integrala. Dar pentru a putea obtine asta, cunostintele despre adevarul sau autentic trebuie impartite in randul maselor.
  2. Demonul Asmoudeus (imaginea inversa, egoista a adevarului si daruirii) s-a imbracat in hainele Regelui Solomon si i-a luat tronul. In mod asemanator, filozofia s-a asezat singura pe tronul Cabalei. Totusi, dificultatea de a dezvalui adevarul  maselor creste. De fapt, intelepciunea Cabalei este profunda si cere sa depui efort, in timp ce flozofia este falsa, usor de absorbit si accepta notiunile tuturor. De aceea, egoismul, inima, graviteaza in jurul ideii ca nu trebuie sa studiezi Cabala si ca este de ajuns ca sa fie satisfacut cu filozofia.
  3. Asmodeus pretinde ca Regele Solomon a fost bolnav, asemenea filozofiei ridiculizeaza si incearca sa provoace intelepciunea Cabalei.

Cu alte cuvinte, este greu sa percepi Cabala ca adevar. Cand dorim sa o prezentam maselor, ei spun ca nu au nevoie, deoarece deja au totul. Oamenii cred ca sunt destul de intelepti deja si cred ca orice ar spune Cabala despre lumea superioara este o fantezie pentru ca nu se poate vedea.

Asta inseamna ca este imposibil pentru Cabala sa ajunga la mase astfel incat ei sa inteleaga ca are dreptate si contine adevarul si solutia. Oamenii sunt intr-un stadiu in care sunt incapabili sa vada si sa inteleaga ca acesta este singurul mijloc de salvare.

Pana cand Regele Solomon nu a ajuns la adunarea Suprema a inteleptilor (Sanhedrin), care au fost Cabalistii insisi, si a mers impreuna cu acesti oameni, nimeni nu l-a recunoscut pe cel mai mare si intelept rege. De fapt, pentru a o putea intelege, persoana trebuie sa ajunga la aceeasi intelepciune. Daca nu o ai, atunci nu poti intelege nimic.

Inteleptii Cabalisti din Sanhedrin au fost singurii care au putut constata deceptia. Dar unde ii poti gasi acum?
Din partea a a4a a Lectiei zilnice de Cabala 1/11/2011, “Intelepciunea Cabalei si Filozofia”

5 Comentarii

  1. ,,Cabala este singurul mijloc de salvare.”Ei cu asta am o problema.Cabala a aparut acum apox 5000 de ani,ce se intampla cu intelepciunea anterioara,a vechilor Indieni si alte civilizatii anterioare lor?Ce se intampla cu religiile si filosofiile posterioare Cabalei;a studial vreun cabalist toate religiile,a studiat Teosofia,Antroposifia,Gnosa,Rosicrucianismul,etc.,sa vada ca nu sunt bune?

  2. Toate religiile si filosofiile sunt rezultatul intelegerii gresite a intelepciunei Cabala. Desigur pot fi aduse mii de argumente contrarii dar esenta de la aceasta nu se va schimba. Oricum fiecare va ramane cu parerea sa.

  3. Da? Si ia spune-mi ,draga Marin,cum a ajuns intelepciunea Cabalei,acum multi,multi ani din Asia in America ,pentru a infiinta intelepciunea civilizatiei Maya,etc.?

  4. Pentru a minca ciuperci, a numara stelele si a inchina la statuete nu e nevoie de multa intelepciune. Cu astfel de religii era plin si Babilonul. Eu am avut in vedere religiile si filosofiile care domina azi in lume. Chiar si religia maya astazi e imbibata cu idei, ritualuri si practici catolice.

  5. Prietene,nu stii de ce toate religiile au asemanari?

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: