Poate stiinta intr-adevar sa spuna orice despre universul de acum un miliard de ani?

Intrebare: Tot ce e afirmat de Stiinta Kabbalah cu privire la perceptia realitatii si ascunderea sau revelarea Creatorului pare foarte subiectiv. Se afirma ca totul depinde de mine si trebuie doar sa imi schimb atitudinea pentru a percepe realitatea altfel. Asadar unde e fundamentul, obiectivitatea si independenta cercetarii mele? Totul pare subiectiv si se modifica in acelasi ritm cu mine.

Raspunsul meu: E intr-adevar neplacut sa simti ca existenta ta e instabila si subiectiva, felul in care percepem lumea prin senzatii si ratiune. Totusi e un adevar si ne obliga sa atingem fundamentul real, etern.

Initial ne aflam intr-o lume in care totul e subiectiv. Obisnuiam sa credem ca lumea e de sine statatoare, independenta de existenta oamenilor pe planeta. Am crezut ca inca dinainte ca globul pamantesc sa se fi format (sa zicem acum 5 miliarde de ani), intregul nostru univers exista deja si evoluase 10 milioane de ani. Dar cine a furnizat aceasta informatie? Un om. Cand ne-a spus asta? Azi. Dar cum poate sa ne spuna cineva ce s-a intamplat in trecut? E perceptia lui datorata divizarii senzatiilor intr-un mod specific, pentru a le identifica apoi in functie de timp/epoca.

Dupa simturile mele, eu apreciez o anume senzatie ca “timp”, numesc o senzatie “miliarde de ani”, iar pe alta “o secunda”, si plasez alte actiuni percepute in aceasta senzatie. Astfel se formeaza imaginea multidimensionala a timpului, spatiului, miscarii si evolutiei in mine, prin diferitele senzatii. Toate au loc prin simturile mele. Notiunea timpului, spatiului si alte modificari (sau miscari) se afla in mine; totul e in mine.

Dar ce e in afara mea? E ceva ce nu stiu; nu stiu nici macar daca exista ceva in afara mea. Pentru ca simt doar ce e in mine. E imposibil sa simtim decat prin patrunderea in simturile noastre. Altfel cum sa simtim?

Kabbalah imi desparte Sfirot ale perceptiei in cele interne si cele externe. Sfirot interne sunt simtite de mine, iar prin cele externe, simt lumea de afara. Totusi, toate Sefirot sunt ale mele si exista in mine. In procesul corectarii, toate se unesc si devin Sefirot interne. Atunci eu devin un compus, unificat si unic, opus Creatorului, de asemenea Unul.

Cand priviti monitorul calculatorului nu puteti vedea nimic ce nu se afla deja inauntru. Daca percepeti orice informatie din calculator- de exemplu, daca cititi, priviti un videoclip sau ascultati muzica- toate exista deja in calculator. Acest exemplu ne ajuta sa intelegem de ce ne e interzis sa spunem ca lumea noastra exista deja acum 15 miliarde de ani, decat daca luam in considerare ca e un lucru relativ perceptiei noastre.

Toata stiinta e adevarata; trebuie doar sa adaugam o observatie la sfarsit: “relativa simturilor noastre.” Totul e adevarat, insa doar in raport cu mine.

De aceea Stiinta Kabbalah Il numeste pe Creator “Bo-Reh”, adica “vino si vezi.” Daca Il dezvalui in interiorul tau, ajungi la El si Il “vezi” (pentru ca vederea e perceptia cea mai clara dintre simturile noastre),atunci Creatorul exista pentru tine. Insa, daca nu ai ajuns la El, nu L-ai descoperit si simtit, atunci El nu exista pentru tine.

Daca spui doar ca ai auzit de El, atunci nici macar nu e ceva abstract; e o fantezie pe care ti-au furnizat-o “instructorii” tai. In fond, intreaga forma abstracta e atunci cand ai simtit fenomenul, l-ai imaginat apoi, fara sa se materializeze.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: