Cabalistii despre Cabalisti, Partea 6

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Cabalisti, promit sa va raspund. Comentariile din paranteze imi apartin.

Cine este un Cabalist?

Acum noi putem intelege meritul (calitatea speciala si intelepciunea, inima si mintea) unei persoane care a fost recompensata inca o data cu separarea Lui. Asta inseamna ca ea a fost recompensata cu echivalenta formei cu Creatorul prin inversarea (egoista) dorintei de a primi, imprimata in ea prin puterea Torei (Lumina corectiei) si Mitzvot. Acesta a fost lucrul care a separat persoana de Esenta Lui (daruirea si binele absolut), si a schimbat-o (specific ego-ului) in dorinta de daruire.

Si toate actiunile unei persoane sunt doar pentru daruire si in beneficiul altora (in care este similar Creatorului), de vreme ce ea a si-a egalizat forma cu Fauritorul. Inseamna ca persoana este asemeni unui organ care a fost odata rupt de corp si a fost reunit cu corpul: El stie gandurile restulul corpului, asa cum a fost inainte de separarea de corp.

Sufletul (punctul din inima fiecaruia, aspiratia catre Creator, dupa ce se trezeste in persoana) este si el la fel: Dupa ce persoana a dobandit (prin corectarea sinelui prin Lumina) echivalenta cu El (dobandita prin proprietatea daruirii, in locul proprietatii inerente a primirii), isi cunoaste Gandurile Sale (de vreme ce le cunoaste pe ale sale pentru ca a atins adeziunea cu El) inca o data, asa cum stia datorita separarii de El (dezvaluirii) diferentei de forma a dorintei de primire (fiind opus proprietatiilor Luminii, Creatorului).

Atunci versetul, cunoaste pe Dumnezeul tatalui tau, prinde viata in el, de vreme ce unul este recompensat cu completa cunoastere, care este cunoasterea Divinitatii. De asemenea, unul este recompensat cu toate secretele Torei. (secretele se refera la gandurile Creatorului si la dorinte, pentru ca ele sunt ascunse de persoana datorita diferentei de forma si sunt atinse de ea pe masura ce ea devine similara cu Creatorul).

-Baal HaSulam, Discurs la finalizarea Zohar-ului

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed