Cabalistii despre Esenta Intelepciunii Cabalei, Partea 14

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Cabalisti, promit sa va raspund. Comentariile din paranteze imi apartin.

Intelepciunea Cabalei si Filosofia

Inteleptii Cabalei observa teologia filosofica si se plang ca aceasta a furat coaja de sus (conceptele general externe) ale intelepciunii lor, pe care Platon si predecesorii sai Greci au dobandit-o (adoptate si modificate prin intelectul uman egoist) in timp ce (superficial, fara a ajunge la esenta) studiau cu discipolii profetilor lui Israel.

Ei au furat elementele de baza ale intelepciunii lui Israel (asa cum mai tarziu alte religii au furat principiile de baza ale Cabalei) si au purtat o mantie care nu era a lor (religiile au imbracat poruncile si proprietatile lor in rugaciuni exteroare, obiceiuri, si traditii). Pana astazi, teologia filosofica sta pe tronul Cabalei, pentru a fi in conformitate cu stapana lor (autentica intelepciune universala)…

Cabala nu poate dovedi (superioritatea) natura sa superioara si veridicitatea sa, si nicio alta revelatie nu va fi suficienta pentru ca lumea sa stie asta- ca inutilitatea si falsitatea filosofiei teologice care a luat tronul Cabalei – inainte ca ea devina evidenta (lumii). (Deoarece numai prin clarificarea iluziilor teologiei filosofice care sunt opuse Cabalei, umanitatea va avea sansa sa ajunga la esenta Cabalei).

Prin urmare, nu a existat o asemenea salvare pentru Israel (adica cei care aspira la Creator, Israel= Isra-El-direct la Creator), ca atunci cand psihologia materialista (bazata doar pe experienta si cercetari stiintifice realiste mai degraba decat pe presupuneri) a aparut si a dat (cu sensibilele sale clarificari si fapte) teologiei  filosofice (invalida si imaginara) o lovitura mortala in cap.

-Baal HaSulam, Intelepciunea Cabalei si Filosofia

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed