Cabalistii despre Esenta Intelepciunii Cabalei, Partea 20

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Cabalisti, promit sa va raspund. Comentariile din paranteze imi apartin.

Intelepciunea Cabalei si Sistemul Musar (Etica)

Multi gresesc si compara sfanta noastra Tora cu morala (etica). Dar aceasta se intampla pentru ca ei niciodata in viata lor nu au simtit gustul religiei. Lor le spun: ‘Gustati si vedeti ca Domul este bun’.

Este adevarat ca atat morala, cat si religia urmaresc un singur lucru- sa ridice omul deasupra ingustimii sale murdare de iubire de sine, si sa il aduca la inaltimea iubirii celorlalti. Totusi, ele sunt la fel de indepartate precum este Gandul Creatorului de gandul omului.

Pentru ca religia se extinde de la Gandul Creatorului, si etica vine de la gandurile carnii si sangelui si din experientele vietii lor.Prin urmare, este o diferenta evidenta intre ele, atat din punct de vedere practic, cat si al scopului final.

-Baal HaSulam, Esenta si Scopul Religiei

Pentru ca recunoasterea binelui si a raului care se dezvolta in noi prin etica, asa cum o folosim, se refera la  succesul societatii. In religie, totusi, recunoasterea binelui si raului care se dezvolta in noi, se refera la Creator, adica, de la diferenta de forma de la Creator, la echivalenta formei cu El, adica Dvekut (adeziune).

-Baal HaSulam, Esenta si Scopul Religiei

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed