Cabalistii despre Tora ascunsa si revelata, Partea 3

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Cabalisti, promit sa va raspund. Comentariile din paranteze imi apartin.

Dobandirea Torei incepe cu Sod (Secretul) si se termina cu Peshat (Literal)

Marele merit este cerut pentru a intelege Peshat din text(care vorbeste despre daruire si iubire), deoarece mai intai trebuie sa dobandim (in corectia noastra) cele trei parti interioare ale Torei, pe care robele Peshat (ultima, simpla si completa dezvaluire a intelegerii Torei) si Peshat nu le vor analiza. Daca persoana nu va fi recompensata astfel (cu completa intelegere) acesteia ii trebuie multa mila(din partea Creatorului) astfel incat (studiind Tora) sa nu devina o potiune a mortii pentru sine insusi (daca o studiaza doar pentru binele sau).

Acesta este opusul argumentului neglijentei in realizarea interioara (a Torei sau a Cabale si prin urmare, numita neglijenta), in care ei isi spun: Ne-am hotarat sa dobandim Peshat (simpla intelegere a Torei). Daca dobandim asta, vom fi multumiti. Cuvintele lor (care le opreste intelegerea gresita si atfel) pot fi comparate cu acela care doreste sa paseasca pe a patra treapta fara ca in prealabil sa paseasca pe cle trei anterioare.

Baal HaSulam,  Introducere la cartea Panim Meirot uMashbirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: