Intre mila si Judecata

Este scris in Cartea de Proverbe a Regelui Solomon (Mishlei) : Cel care isi scuteste batul, isi uraste fiul. Meseria de parinte este construita din judecata si mila, la fel cum si noi suntem guvernati de judecata si mila de Sus.Aici nu poate fi vorba de iubire neconditionata pentru ca copilul trebuie sa simta influenta echilibrului acestor doua forte.

Procedand astfel ii aratam ca are libertatea alegerii. Lasa-l pe el sa aleaga de fiecare data, dar el trebuie sa stie ca o alegere gresita va duce instantaneu la o reactie negativa. Pe masura ce creste, copilul va dobandi gradual libertate petru actiuni independente pentru ca raspunsul negativ, de exemplu (batul), va fi din ce in ce mai ascuns. La sfarsit se va ridica o persoana care traieste intr-o lume deschisa si care stie ca exista intre cele doua forte, recompensa si pedeapsa, iar ca sa urmeze calea dreapta, el trebuie sa-si actualizeze liberul arbitru la fiecare pas pe care il face.

Atitudinea fata de copii, de la cei mai mici pana la cei mari ca noi, trebuie sa fie in linie cu straduinta si judecata si mila controlata, anulandu-le progresiv pe masura cresterii nivelului de educatie. Ii dam copilului din ce in ce mai multa libertate, dandu-i controlul asupra lui insusi, pana cand ajunge in lume si accepta de la noi aceste mijloace de judecata si mila, ca sa poata fi o persoana independenta, in combinatia optima a liniei de mijloc.

Aceasta este ceea ce ii insuflam si el accepta de la noi linia din stanga si cea din dreapta, recompensa  si pedeapsa si continua sa se modeleze cu ajutorul lor.
Din  Vorbind despre educatie 9/29/10

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed