Kabalistii despre Scopul Creatiei, Partea 11

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Kabalisti. Promit sa va raspund. Comentariile din paranteze imi apartin.

De ce a plasat Creatorul povara creatiei asupra noastra?

Ramane inca loc sa ne intrebam: Daca scopul Torei si al intregii ceatii este doar sa ridice fundamentul umanitatii la meritul acestei minunate sublimitati, si sa o lipeasca de El, El ar fi trebuit sa ne creeze cu acest caracter sublim cu care sa incepem, in loc sa ne creeze probleme cu munca de corectare prin metoda Kabalei.

Putem explica acest lucru prin spusele inteleptilor: Unuia care mananca ceva care nu este al lui, ii este frica sa-si priveasca fata. Asta inseamna ca oricine se hraneste cu munca altora, are teama (rusine) sa-si priveasca propria forma, pentru ca forma lui nu este umana.

Pentru ca nici o lipsa [lipsa se refera la a nu simti placere, ci rusine fata de El] nu reiese din perfectiunea Lui, El a pregatit pentru noi aceasta munca, de a ne bucura de munca propriilor noastre maini. De aceea El a creat creatia in aceasta forma de baza. Munca [corectarea naturii egoiste a cuiva] ne ridica de la nivelul cel mai inferior al creatiei, si prin aceasta atingem sublimitatea noastra, prin noi insine. Apoi, noi nu mai simtim deliciul si placerea, ca venind din mana sa generoasa, ca un cadou [in rusine, asa cum suntem noi creati, inegali, si incapabili sa returnam iubirea pe care o descoperim ca venind de la El], ci, ca proprietari ai acestei placeri [pe care o meritam].
-Baal HaSulam, Iubirea pentru Creator si Iubirea pentru Fiintele Create

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed