Kabalistii despre scopul creatiei, Partea 12

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Kabalisti.
Promit sa va raspund. Comentariile din paraneze imi apartin.

De ce a plasat Creatorul povara creatiei asupra noastra?

Referitor la intentia Emanarii, prima regula pe care o stim este ca El doreste sa faca bine, El a dorit si a creat pe cei care vor primi Bunatatea sa. Pentru ca bunatatea sa fie completa, trebuie meritata, nu primita ca un gest de caritate, astfel incat rusinea sa nu o intineze, ca atunci cand cineva mananca ceva care nu este al lui.

Pentru ca ele sa fie in masura sa merite (nu, ca simple fiinte create, ci devenite independente, similare cu El) El a creat (special pentru ele) o singura realitate (corupta de El), prin care ele pot deveni corectate, realitate de care El nu are nevoie, ci mai degraba de corectarea lor (pe care o fac ei insisi) – atunci ei vor merita (sa devina independenti ca El).

-Ramchal, Klalei Pitchei Chochma veDaat (Regulile Portilor Inlelepciunii si Cunoasterii)

Aceasta este legea, Domnul s-a limitat pe sine, adica si-a limitat abilitatea (perfectiunea), de a nu-i crea pe masura fortei sale (sa faca creatia perfecta), ci mai degraba in concordanta cu ceea ce a dorit si cu directia Lui. Prin crearea lor (intentionat, prin restrictia Sa, perfectiunea Sa, revelarea Lui, de catre creati prin efort) cu lipsuri, pentru ca ei (sa aiba oportunitatea) sa se completeze pe ei prin ei insisi (pana la atingerea perfectiunii, nivelului Lui, similaritatii cu El), completarea lor (atinsa de ei insisi) fiind rasplata (meritata), rezultand din eforturile lor de a-L atinge pe El. Si toate acestea (raul creat de Creator si oportunitatea de a-l transforma in bine) servind doar dorintei Lui de a realiza bunatatea completa (catre creaturi).

-Ramchal, Daat Tvunot (Cunoasterea Intelepciunii), Paragraful 28

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: