Kabalistii despre Scopul Creatiei, Partea 14

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Kabalisti.
Promit sa va raspund. Comentariile din paraneze imi apartin.

De ce a plasat Creatorul povara creatiei asupra noastra?

Fundatia primara pe care se bazeaza aceasta intreaga constructie este Suprema Lui dorinta pentru ca omul sa se completeze el insusi impreuna cu ceea ce a fost creat pentru el, si astfel el insusi (perfectiunea pe care el insusi a atins-o) sa fie meritul sau si rasplata. Meritul – de vreme ce el se angajeaza si trudeste pentru a atinge completarea sa, si cand este atinsa aceasta, se va bucura de fructele propriilor eforturi si de partea sa de munca. Recompensa – de vreme ce va fi in sfarsit complet si va simti placerea in bunatate pentru eternitate (ajunge la eliberarea de moarte).

-Ramchal, Daat Tvunot (Cunoasterea Intelepciunii), Paragraful 14

Daca scopul creatiei lumilor este de a delecta creaturile Sale, de ce a creat El aceasta lume corporala, tulbure si chinuita? Fara o astfel de lume El ar fi putut sa delecteze, cu siguranta, sufletele, pe cat si-ar fi dorit; de ce a adus El sufletele intr-un corp atat de corupt si murdar (dorinte egoiste)?

Ei explica cu urmatorul verset: ’Celui ce mananca ce nu este al lui, ii este teama sa-si priveasca fata’. Orice cadou reprezinta un motiv de rusine. Pentru a scuti sufletele de acest cusur, El a creat aceasta lume (simtirea unei asemenea stari), in care trebuie sa lucram. Prin urmare ei se vor bucura de munca lor, pentru ca isi primesc rasplata, de la Intregime, in schimbul muncii lor, si prin aceasta sunt scutiti de povara rusinii.

– Baal HaSulam, Studiul celor Zece Sfirot, Partea 1, Reflectie interioara, Capitolul 1, paragraful 6

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed