Cabalistii despre Scopul Creatiei, Partea 17

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Kabalisti, promit sa va raspund. Comentariile din paranteze imi apartin

De ce se ascunde Creatorul de om?

Daca le-ar fi spus despre minunatele lucruri care sunt esenta recompensei (in fuzionarea cu El prin similaritatea noastra in proprietatea de daruire si iubire), atunci ei, neaparat ar folosi si (fara intentie), si-ar asuma lucrarea Lui (daruire cu intentie) pentru a obtine acea minunata recompensa pentru ei insisi. Asta ar fi considerata ca lucrare pentru sine,pentru iubirea de sine. Ceeace, in schimb, va falsifica intregul scop (al Creatorului de a ne face similari cu El, eterni, liberi, independenti de EL, si perfecti).

– Baal HaSulam, Articolul Arvut (Garantia Mutuala), Paragraful 29

Domnul este (proprietatea de) scopul bunatatii absolute. In consecinta, este legea bunavointei de a face bine, si asta este ceea ce El a dorit- sa creeze creaturile astfel incat sa fie binevoitor fata de ele, de vreme ce nu exista primitor pentru bunatate, nu exista bunavointa. Intr-adevar, pentru ca bunatatea sa fie completa, El stie in sublima Lui inteleciune ca este demn pentru primitor, sa primeasca aceasta prin efortul propriu. Doar atunci ei ar fi avut acea bunatate, iar rusinea – a primi din mila de la altul – nu ar fi existat.

– Ramchal, Klalei Pitchei Hochma veDaat (Regulile Portilor Intelepciunii si Cunoasterii), Paragraful 18

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed