Cabalistii despre Scopul Creatiei, partea 23

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Cabalisti. Promit sa va raspund. Comentariile din paranteze imi apartin.

Calauzirea Creatorului este Intentionata

Observand sistemele din natura, intelegem (dezvoltarea intentionata, sub indrumarea Creatorului Naturii, care este acelasi) ca fiecare dintre  creatiile apartinand celor patru niveluri: neanimat, vegetal animal, si vorbitor, ca intreg si in particular, se afla sub indrumare intentionata, adica o lenta si treptata (necesara) crestere prin legea cauzei si efectului, ca fructul unui copac, care este indrumat favorabil pentru ca in final sa devina un fruct atragator. (Scopul dezvoltarii omului este acelas: sa ajunga la starea de perfectiune).

Intrebati un botanist prin cate faze trece un fruct de la momentul cand devine vizibil pana cand este matur. Nu numai ca aceste faze premergatoare nu dau niciun semn evident al aspectului dulce si atragator pe care il va avea in final, dar este ca si cum ar vrea sa irite, aratand opusul aspectului final (corect, perfect).

Pe cat de dulce (mai dezvoltat spiritual) este fructul la sfarsit, pe atat de amar si urat este in fazele timpurii ale dezvoltarii sale. (Deoarece starea finala este starea initiala corectata, cu atat mai mare este imperfectiunea revelata initial in creatura, si cu atat mai perfecta este ea, in starea finala).

-Baal HaSulam, Esenta si Scopul Religiei

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: