Potrivit Torei, cu toţii suntem egali

Tora, „Exodul”, „Misphatim”, 21:23 – 21:25: Şi dacă vreun rău va veni, atunci va trebui să dai viaţă pentru viaţă, ochi penru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, contuzie pentru contuzie.

Oamenii percep tot ceea ce scrie în Tora în mod linear şi egoist. Tora vorbeşte exclusiv despre unitate între oameni şi despre stabilirea unei imagini integrale generale care se numeşte Adam (asemănător Creatorului).

Fiecare persoană, fără excepţie, participă la crearea acestei imagini (Adam). Chiar dacă vrem sau nu, cu toţii suntem implicaţi în meşteşugul acestui gigant. Implicarea noastră ar trebui să corespundă învăţăturii numită Tora (cuvânt derivat de la Ora’ah, care se traduce ca „învăţătura”). Ea descrie căile corectării de sine care apar când facem greşeli. Ca în orice învăţătură, există un capitol despre posibilele greşeli şi modalităţile de a le corecta.

Asta explică de ce nenorocirile menţionate mai sus despre ochi, mâini, picioare sau alte răni sunt toate despre legăturile dintre oameni care există la nivelul celor zece Sefiroţi. Ele trebuie să umple orice defecte pe care le-au provocat având în vedere că „nenorocire” înseamnă un rău făcut fără intenţie.

Când, în timpul unei căderi, dacă cineva în mod intenţionat, egoist şi rău-voitor dăunează unui sau inhibă un întreg sistem integral sau strică un proces colectiv de corectare, atunci alte legi intră în vigoare.

Întrebare: Ce se înţelege prin „a da viaţă pentru viaţă, ochi pentru ochi?”

Răspuns: Este vorba despre nivelurile de corectare – Nefesh, Ruach, Neshama – pe care suntem obligaţi să le umplem.

Lumea percepe întreaga Tora la un nivel corporal. Diferite credinţe, învăţături şi dogme au pornit de la Tora. Asta a continuat timp de mii de ani.

Dacă vorbim despre implicaţiile pământeşti ale Torei, se spune că nu există „nici sclavi, nici stăpâni”. Toţi sunt egali în faţa legii. Ea descrie o societate care nu a existat până acum. Coruperea rezolvă orice problemă în această lume. Plăteşte destui bani şi fă orice vrei.

Dacă citiţi „Legile Regilor” de Rambam, veţi vedea că au existat multe restricţii impuse regilor în comparaţie cu cele câteva limitări pentru oamenii de rând. Cu alte cuvinte, potrivit Torei, toţi sunt egali.

Din „Misterele Cărţii Eterne”, de pe KabTV, 20.05.2013

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: