Dansul este cea mai serioasa munca interioara

Sunt actiuni in timpul intalnirilor noastre cand trebuie sa renuntam la criticismul nostru si sa ne alaturam pur si simplu tuturor. Cum pot face asta? O pot face sarind si cantand impreuna cu toti ceilalti, ca un copil, anulandu-ma pe mine.

Aceasta atitudine ma conecteaza la starea generala, dandu-mi abilitatea de a iesi din limitarile mele si sa simt un vant spiritual! Poate parea ca aceast tip de comportament este nechibzuit, dar doar pare asa pentru ca nu recunoastem spiritualitatea din el si asta pentru ca este Lumina Infinitului! Suntem incapabili sa discernem ceva in ea cu instrumentele noastre de perceptie. De aceea ni se pare noua ca este fara viata sau nemiscata (Nefesh). Totusi, daca vom fi sau nu capabili sa vedem intreaga Lumina spirituala NaRaNHY in ea, depinde numai de Kli-ul nostru.

Tot ceea ce vine din unitate, chiar si cel mai mic lucru, este perfectiune. De aceea, chiar in acest fel, prin dansul comun cand sarim impreuna cu ceilalti, avem oportunitatea sa percepem o senzatie spirituala.

Aceste dansuri ne-au venit de la marii Cabalisti, in special Baal Shem Tov. Rabash, de asemenea, ne punea pe noi, studentii sai, sa dansam in acest fel. Nu este nechibzuinta; inauntrul dansului este o idee serioasa si o munca imensa. Deodata nu mai vrei ,si ganduri pentru si impotriva alterneaza in tine cu o frecventa mare, evocand oribile indoieli. Intre timp, tu continui sa sari…

De asemenea, nu este meditatie, pentru ca nu te deconectezi de realitate. Esti intotdeauna in fata intrebarii: Ce fac si de ce? Ce imi ofera asta, cine ma pune sa fac asta si cu cine sar impreuna, ce ne conecteaza? Treci prin intreaga munca interioara de la inceput la sfarsit in timp ce dansezi.

Dansul te forteaza sa treci prin toate gandurile diferite care exista impotriva lui! Ele sunt impotriva unitatii, pe care nu o vrei. Mintea ta intotdeauna se ridica la lupta impotriva ei si tu esti fotat sa faci alegeri.

De aceea dansul se schimba intr-o munca interioara intensa. Iesi din el stors, lipsit de energie. Si nu pentru ca ai sarit, ci doar pentru ca ai trecut prin atatea discernaminte, in timpul lui. Dansezi in interiorul tau, in asensiunile si coborarile interioare. Si faptul ca sari in exterior in acelasi timp este doar pentru a trezi aceste stari interioare in tine.

Sari extern, ridicandu-te si cazand, in timp ce in interiorul tau o abundenta de alte ascensiuni si coborari are loc simultan – si asta este cel mai important lucru! Fara actiunile externe nu vei fi in stare sa le faci pe cele interioare. Una nu se va intampla fara cealalta. De aceea dansul se schimba intr-un unic mod de lucru. De aceea Baal Shem Tov si primi Hasidim, care au fost Cabalisti, au tinut aceste traditii.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala, 12.08.10, O Lectie despre Rolul Natiunii

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: