Gustul adevarului

Chiar acum avem oportunitatea de a accelera rata dezvoltarii noastre prin egoista alegere, a celui mai mic rau. Evident, nu este liber arbitru inca, pentru ca liberul arbitru ma lasa sa aleg ce vreau, in timp ce aici mi se ofera numai durere si placere, si mi se spune: Alege!

Baal HaSulam descrie doua scari de masura: amar versus dulce si adevar versus minciuna. Trebuie sa ascedem la nivelul adevarului, in loc de cel  al minciunii sau, cu alte cuvinte, dulce si amar. Toata lumea vede ca aici nu este liber arbitru, ci doar analiza: In ce masura sunt controlat de mintea mea si in ce masura de inima?

Totul este determinat de ceea ce imi este revelat si ce nu, si ce este mai important: adevarul sau amarul? Evident, voi alege in functie de perceptia mea. Totusi, adevaratul liber arbitru apare numai in grup. Grupul serveste ca un factor extern prin care eu discern intelesul adevarului exterior.

De aceea, adevar inseamna ca trebuie sa fac parte din grup. Totusi, este o rezistenta intre adevar si grup, care este egoismu meu, vointa de a primi placere. Este un sistem complet si nu depinde de abilitatea mea de a discerne adevar, fals, amar si dulce. Nu trebuie sa fiu destept si senzitiv. Nu conteaza cine este mai inteligent, abil sau capabil. La sfarsitul zilei, vedem totul in relatie cu grupul, cu unitatea noastra si cu Creatorul.

Eu exist in acest circuit, acest tranzistor spiritual, unde, in masura in care ma unesc cu grupul, activez Lumina care vine de sus in jos.

Acesta este liberul nostru arbitru, gasit in treimea  din mijloc a Tifferet. Intr-o parte se afla egoul iar in celalta se afla grupul, iar eu fac o analiiza pe scala adevar si fals peste amar si dulce, in relatia cu mine si cu grupul.

Din partea intai a Lectiei zilnice de Cabala 24.09.10, Pierderea din hambar si crama

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: