Înţelepciunea colectivă

Ca rezultat al conexiunii dintre oameni în timpul unui atelier sau al unei mese rotunde, se crează mintea colectivă . Un asemenea fenomen este cunoscut drept „înţelepciunea mulţimilor”. Dacă oamenii se unesc, atunci o forţă suplimentară iese la suprafaţă şi ceva nou care depăşeşte capacităţile lor se naşte între ei. Fiecare posedă o inteligenţă şi capacităţi mediocre şi face greşeli răspunzând la întrebări. Totuşi, când le discută cu toţii împreună, ascultând părerile celorlalţi şi complimentându-se unii pe alţii, răspunsul va fi corect sau foarte aproape de cel corect.

Fiecare dintre ei greşeşte într-o direcţie diferită şi astfel, în medie, răspunsul este corect. Totuşi, nu este vorba despre legea din statistică a numerelor mari ci despre aspectul emoţional. Când oamenii se unesc şi vor să rezolve o problemă împreună, primesc un simţ special. Nu este vorba doar despre răspunsul în medie. Din moment ce au încercat să găsească o soluţie împreună, iese la suprafaţă a adunare specială.

Noi nu cerem pur şi simplu un răspuns din partea fiecăruia ca într-un studiu statistic, ci îi aducem împreună şi vrem să ajungem la un rezultat comun. Apoi, ei nu greşesc. Aceasta este consecinţa conectării, nu doar un răspuns care rezultă după o rotunjire când o greşeală o compensează pe alta.

Când oamenii se conectează, o forţă suplimentară specială iese la suprafaţă, care propulsează la nivelul următor. Cu toţii suntem la treapta de jos; zece la un grad mai jos sunt egali cu unu la un grad mai înalt, la fel cum întregul nivel neanimat este egal cu o plantă, şi toate plantele cu un animal, şi toate animalele cu o fiinţă umană.

Nu este o ecuaţie simplă. Forţa Creatorului trebuie adăugată pentru că este nevoie de ea pentru a ne schimba de la nivelul neanimat, unde toate elementele sunt legate unele de altele, la nivelul vegetal pentru a deveni o plantă. Totuşi, trebuie să ştim că această forţă este mereu la dispoziţia noastră. Lumina Superioară luminează mereu. Odată ce ne conectăm, Lumina Superioară, va începe instant şi automat să acţioneze asupra noastră şi să ne ridice la gradul următor.

De aceea, se spune că întregul nivel neanimat este echivalent cu o plantă. Lumina Superioară este inclusă în mod automat în această formulă. Aparent, ştim a priori că Lumina Superioară va acţiona şi îi va ridica.

Răspunsul comun nu este obţinut din media tuturor răspunsurilor. Organizând ateliere şi formând cercuri, trebuie să ajungem la o decizie comună, o definiţie care va fi în centrul cercului. Nu avem nevoie de zece opinii separate. Asta nu va produce nimic. Doar va complica lucrurile la fel ca simpla filosofare: unu spune una şi altul zice alta. Asta este analiză. Totuşi, noi avem nevoie de sinteză, factorul general aparţinând gradului superior!

Încă nu ştim cum să folosim atelierele în mod corect. Atelierul este un vas spiritual, un instrument pentru a ajunge la corecţia finală. Drept rezultat, trebuie să ne ridicăm la nivelul adunării grupului lui Rabbi Shimon. Îl numim cu acest cuvânt atât de lumesc „atelier”, dar el implică o conexiune spirituală. Atelierele trebuie schimbate. Vom lucra la asta. Nu trebuie să fie doar predate. Această abilitate vine treptat, şi presiunea din afară ajută la asta.

Din partea a patra a Lecţiei Zilnice de Cabala, 10.10.2013, Scrierile lui Baal HaSulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed