“Fie ca pe Pamant sa creasca iarba”

Zohar, Capitolul “Bo” Paragraful 66: Si Domnul a spus: “Fie ca pe Pamant sa creasca iarba”. Pamantul este Malchut. (In ebraica, Pamant este Eretz, care provine de la cuvantul Ratzon-dorinta.) Iar “plantele care fac seminte” sunt Lumina care creste din semanarea Luminii ascunse.

Cum poate sa creasca ceva dintr-o dorinta? Cresterea e posibila atunci cand e prezenta forta daruirii. Daca o dorinta ‘neinsufletita’ primeste intentia daruirii si aspira catre Lumina, atunci se transforma intr-o dorinta ‘vegetala’.

Initial, a existat doar o dorinta ‘neinsufletita’. Dar daca iei partea dorintei ‘neinsufletite’ care poate sa devina ca Lumina, ea se poate transforma intr-o ‘planta’. Cu alte cuvinte, planta e aceeasi dorinta ‘neinsufletita’, cu o Lumina in plus, care functioneaza inauntrul ei si o dezvolta.

Pentru ca o ‘planta’ sa se transforme in ‘animal’, e nevoie de inca o portie de Lumina, pentru a influenta dorinta si a o transforma la nivelul superior. Acelasi lucru e valabil si in cazul nivelului “uman”.

Totul creste dintr-o dorinta linistita (”tarana pamanteasca”), datorita influentei Luminii asupra acelui lucru. Lumina care a influentat dorinta de a primi, “Yesh Mi Ain” (existenta din absenta) a creat gradele dorintei, de sus in jos. Gradele sunt: neinsufletit, vegetativ, animat si uman.

Acelasi lucru se intampla si in cazul parcurgerii drumului de jos in sus. Lumina actioneaza si construieste o planta din dorinta neinsufletita, contribuind cu propria ei calitate. Apoi ia planta, mai adauga putin din calitatea Luminii – calitatea daruirii – si astfel creeaza un animal. Apoi ia animalul, mai adauga din calitatea daruirii si face o fiinta umana. Dar totul vine de la nivelul neinsufletit al materiei.

Se spune in Bereshit-Geneza, ca Creatorul a luat niste tarana si apa si a facut un om, ceea ce inseamna ca El a influentat materia neinsufletita prin forta Sa – forta daruirii. Apoi a luat aceeasi dorinta neinsufletita si a transformat-o intr-o planta, apoi a luat ceva de la planta, a adaugat dorinta Lui si astfel, a derivat un animal.

In orice caz, numai influenta Luminii dezvolta o dorinta si construieste nivelurile neinsufletit, vegetativ, animat si uman. Acesta este actul primar al creatiei (Bereshit).

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: