“Multimea mixta” intr-o persoana, natiune si in lume

Zohar, capitolul “BeShalach” ( Si Faraonul a trimis)”, punctual 37: Din cauza multimii mixte, ei nu au fost numiti “copiii lui Israel”, sau “Israel”, sau “Poporul meu”, ci,simplu, “poporul”. Cand s-au ridicat din Egipt si multimea mixta nu s-a unit cu ei, El i-a numit “copiii lui Israel”. Cand multimea mixta s-a unit cu ei, El i-a numit “poporul”.

Vorbind despre ce apare intr-o persoana, “multimea mixta” (Erev Rav) sunt dorintele care par sa mearga la calea spirituala si o aleg, gandindu-se ca asta este modul de a avansa. Oricum, de fiecare data cand decid sa avanseze, intentioneaza sa-l foloseasca pe Creator, Lumina Superioara, pentru ele insele, pentru primire.

Asta este forta cea mai mincinoasa, mai impura (Klipa, coaja). Ele doresc  sa foloseasca Tora pentru a-si satisface diverse cererei ale egoismului, in vietile lor corporale. Toate problemele natiunii apar din cauza acestei Klipa, care se refera la “multimea mixta”.

Este usor sa le deosebim pe calea spirituala, daca recunoastem ca este o forma egoista care nu are nici o legatura cu spiritualitatea. Dac imi doresc orice placere din aceasta lume (mancare, sex, familie, bani, faima, putere, sau cunoastere), asemenea dorinte inseamna “natiunile lumii” din mine. Ele vor doar acest tip de implinire.

Insa, cand incep sa studiez Tora si vreau sa primesc implinire pamanteasca, egoista (tot bani, faima, putere etc.) cu ajutorul sau, asta se numeste “multimea mixta”. Ma angajez in Tora, forta avansarii si Lumina, ca sa o folosesc pentru egoismul meu.

Toate acestea trebuie sa aiba loc in fiecare persoana pe calea spirituala. De altfel, fiecare se afla in fiecare, dupa cum este scris, “ Nu exista om virtuos pe pamant care a facut bine si nu a pacatuit intai”. Toti vor avea perioade (daca nu le-au avut inca) cand, in mijlocul avansarii sale spirituale, va rasari o dorinta de a face bani, de a avea putere si tot asa. Singura intrebare este cat de repede si cat de correct va iesi din aceasta stare.

Diviziuni similare exista si in lumea corporala. Sunt “natiunile lumii”, cele care  doresc sa  primeasca tot ceea ce se afla in aceasta lume. Dorintele lor sunt simple, fara nicio tanjire pentru spiritualitate, pentru intelepciunea Cabala.

Exista, de asemenea, oamenii care nazuiesc spre spiritualitate si tanjesc sa o obtina . Si mai sunt cei care sunt implicati in spiritualitate, insa nu pentru a-si descoperi ”inclinatia rea”, sa o corecteze sia sa sa ajunga mai aproape de Creator, adica sa foloseasca Tora cu intentia cu care a fost lasata. Mai degraba, ei studiaza Tora ca sa obtina toata bunastarea posibila, faima si puterea de la ea. Astfel, este scris ca toate problemele de dupa exodul din Egipt au avut loc pentru ca au fost aduse de “multimea mixta”

Asa este si in generatia noastra. Sunt in natiuni cei care studiaza Tora pentru a castiga de la ea Lumina care Reformeaza sis a se corecteze si sunt cei care sunt implicate in Tora pentru a obtine putere si avere pentru viata lor pamanteana.

Dina partea a doua a Lectiei zilnice de Cabala din 20/10/ 2010, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: