„ABC-ul” înţelepciunii

Întrebare: De mii de ani, metoda Cabalei a fost elaborata de oameni speciali, Cabalistii. Astăzi, o răspândim în rândul maselor. Oare facand astfel, nu vom scăpa din vedere adâncimea acestei intelepciuni?

Răspuns: Ba da, cu siguranta. Dar tot o vom face. Noi suntem cei prin care ea curge catre ceilalti.

Părinţii tăi, de exemplu (cu tot respectul cuvenit), au fost oameni obisnuiti si nu sfinţi. Te-au adus în această lume şi ţi-au dat o educaţie asa cum s-au priceput. Noi facem la fel.
Evident, răspândind Cabala în rândul maselor, am „contaminat-o”. Este ceea ce numim micsorarea nivelului spiritual care descinde din Lumea Infinitului. Cu toate acestea, nu avem de ales. Poate un copil sa primeasca toata ştiinţa deodata? Nu, ii vom da o versiune simplificată, bine adaptata nivelului său. Indiferent de ceea ce i-am putea explica, arăta, sau alimenta pofta de cunoastere, totul trebuie să se potriveasca starii sale actuale.

Pentru aceasta avem ca model textul Zoharului. Am luat comentariul lui Baal HaSulam pe marginea Cartii Zoharului şi am îndepărtat toate materiale suplimentare din aceasta, acelea care nu erau legate de ideea principală. Oricum toate aceste materiale sunt necesare. Baal HaSulam nu a făcut nimic în zadar. Cu toate acestea, în stadiul actual, ele ne împiedică, şi chiar mai mult, la abordarea completa a Cartii Zohar.

Cand am deschis prima carte din viata mea am vazut scris cu litere de-o schioapa, “MAMA, CASA, SOARE.” Deci, trebuie sa oferim oamenilor informatii pe care sa le poata procepe. Mai tarziu, pe masura ce vor invata, vor accede la gradele mai inalte.

Scara spirituala “contamineaza” Lumina Superioara care se reduce dramatic pe masura ce coboara la gradele inferioare. Aceasta este natura sa; altminteri cei de jos nu ar fi in stare sa absoarba nici macar un strop de lumina.

Din partea 1 a Lecţiei Zilnice de Cabala 11/02/2011, Scrieri de Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: