Ce este iadul?

Zohar, Capitolul Vaishlach, Item 16: “Cel care se considera a fi un sclav nevrednic e mai bun decat infumuratul care, astfel, il priveaza de paine”. Aceasta vorbeste despre inclinatia rea, caci ea acuza mereu oamenii, umfland mandria in inima si in dorinta omului. Iar omul o urmeaza cu capul sus, pana ce inclinatia rea se inalta deasupra lui, purtandu-l in iad.

Asta descrie o stare pe care trebuie sa o experimentam. Kabalistii o cunosc, pentru ca deja au trecut prin ea.

Pentru o persoana e imposibil sa dezvaluie ceva in alt fel, decat prin propria sa experienta. Oare asta inseamna ca fiecare trebuie sa experimenteze iadul? Da, asta inseamna! Dar ce este iadul?

Iadul este atunci cand dezvalui raul din interiorul meu, care ma guverneaza si ma separa de Creator. E un sentiment ingrozitor, ca si cum ai fi cuprins de flacari de rusine. Vad cat de mult pierd, dar nu pot sa fac nimic ca sa ma ajut.

Starea aceasta trebuie sa o experimenteze fiecare om, caci sta scris, “Omul nu va face o porunca fara sa o incalce mai intai”, si “Nu exista om drept in lume care sa nu fi pacatuit mai intai”.

Versetul, “Am creat inclinatia rea si Torah pentru corectarea ei” inseamna ca intotdeauna trebuie mai intai sa imi dezvalui inclinatia rea. Trebuie sa merg inauntrul ei, sa ma cufund in ea, pentru ca apoi sa descopar ca e rea.

Initial, nu vedem ca este rea, caci daca am vedea, cum am putea sa ne cufundam in ea? Initial, ea ne atrage cu o aparenta stralucitoare, scanteietoare. Pare buna si minunata – si asa ne pacaleste raul.

O persoana care inainteaza pe calea spirituala “sapa” in sufletul sau, incercand sa dezvaluie forma de daruire Creatorului de acolo. Ea trebuie sa treaca printr-o stare de confuzie si, prin aceasta confuzie, sa coboare in starea de “iad”. Aceasta stare exista la fiecare grad si numai experimentand-o, persoana poate sa analizeze raul aflat in ea.

Tot ce scriu kabalistii vine din propria lor realizare interioara, conform regulii, “Judecatorul are numai ceea ce pot sa vada ochii sai”. Autorii Zohar-ului au experimentat personal tot ceea ce e scris mai sus.

Sa speram ca vom ajunge si noi la asemenea stari si vom parcurge intreaga cale spirituala, care cuprinde totul.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: