Criza reprezinta nasterea a ceva nou

Cand citim Cartea Zohar, trebuie sa ne imaginam reteaua tuturor oamenilor din lume si cum este revelat acest sistem superior. Apoi vom intelege ca Aba si Ima, YESHSUT si ZON pe care Zoharul le descrie sunt genurile conexiunii dintre noi.

Ne afllam intr-un sistem care ne leaga unul de celalalt. In legaturile dintre noi se afla zece Sefirot. Zece Sefirot reprezintta o lume intreaga: Zeir Anpin si Malchut sunt ZON, Hochma si Bina sunt Aba si Ima superioare si YESHSHUT ( Israel Saba ve Tvuna), Keter este Atik si Arich  Anpin, jumatate cel superior si jumatate al celui inferior.

Putem divide  conexiunea dintre noi in cinci lumi sau cinci Sefirot: Keter, Hochma, Bina,  Zeir Anpin,  Malchut, sau in ZON, Aba ve Ima, si Keter, si tot asa.. Noi invatam despre aceasta intreaga structura in lumea Atzilut.

Daca devin similar cu tine, prin aceasta eu de fapt trebuie sa ma corectez in toate aceste relatii. Desigur, doar intr-o anumita masura si nu la nivelul  Gmar Tikkun ( sfarsitul corectiei). Pe masura ce fac asta ajung mai aproape de tine.

Exista 125 de grade intre o persoana si cealalta. Cand fiecare dintre ele isi atinge prietenul in totalitate, ea atinge intregul sistem pentru ca individualul si generalul sunt egale. Acesta este modul in care avansam.

Intelepciunea Cabala ne invata despre ce se petrece intre noi. Nu despre noi insine, ci despre legaturile care ne leaga impreuna, tipurile conexiunii dintre no. Acesta este lucrul principal. Din aceasta cauza  studiem ce este inceputul unei luni ( Rosh Hodesh), si inceputul unei saptamani, sfarsitul unei saptamani, Sabbath-ul, sau sarbatorile. Acestea sunt diferite forme de conectare care exista in aceasta retea, in acord cu actiunile speciale care se petrec in acest sistem.

Reteaua lucreaza conform scopului ei. Fiecare dintre noi este dorinta de a primi. Aceasta dorinta nu este nimic, o marioneta, nivelul neanimat al neanimatului – tarana din care totul a fost creat.

Acest sistem trezeste tarana si, gradual o insufleteste, iar apoi noi – bucatile de materie prima – incepem sa ne dezvoltam.. Acest sistem singur dezvolta, intareste si mentine totul. Nu exista nimic in afara de el. Noi existam in acest sistem.

De aceea, se spune ca Lumina superioara care slasluieste in acest sistem revigoreaza intreaga lume. Ne trezeste prin doua modalitati. Pe de-o parte starneste in noi deficienta de a ne conecta cu alti deoarece  altfel nu primim indeajuns  vitalitate. La urma urmei, vitalitatea noastra depinde de includerea in sistemul in care diferite procese de schimbare au loc precum in corpul nostru, in sistemele circulator, limfatic, nervos, cat si in alte sisteme.

Viata este  conectare dintre elemente, intrarea si iesirea energiei, metabolismul. In reteaua conexiunilor dintre noi schimbarea este doar la nivelul dorintelor noastre.

De aceea, ar trebui sa ne imaginam cum putem trezi sistemul prin noi insine, nu asteptand ca el sa ne trezeasca pe noi “in timpul sau (Beito),” conform planului, care de obicei are efecte neplacute asupra noastra.

Daca putem trezi sistemul, il vom simti ca fiind placut deoarce pe parcurs ce se trezeste, vom incepe sa intelegem, sa fim de acord cu el, sa aceptam ideea ca trebuie sa daruim, sa fim legati unul de celalat, sa fim iincorporati in acest sistem. Legea generala a sistemului este legea garantiei mutuale,  conectarea mutuala absoluta dintre toate partile. Aceasta este legea unui organism sanatos care este in armonie, intr-o conectare globala perfecta.

Acesta est motivul pentru care citim Cartea Zohar, care vorbeste despre acest sistem. Cabalistii nu ne spun altceva in afara de asta. Nu este nimic mai mult de spus decat aceasta. Lumea noastra este o copie opusa a acestui sistem, o copie total corupta.  Aceasta inseamna ca legaturile  par sa existe,  dar noi nu le vedem, nu le studiem corect si nu stim cum sa le utilizam. Totul este opus decat trebuie sa fie.

Criza care este revelata astazi este de fapt revelarea retelei dintre noi. In Grecia de exemplu, cuvanul criza inseamna un punct de intoarcere, insemnand corectare si nu corupere. Si intr-adevar este o corectie.

In ebraica, cuvantul “criza” ( Mashber) de asemenea se refera la “nasterea pietrelor,” un loc special unde femile insarcinate obisnuiau sa pacatuiasca in trecut. RASHI a scris despre aceasta in comentariul sau la Torah ( Exod 1, 16)

Asa ca haideti sa citim Cartea Zohar si sa speram ca reteaua dintre noi va fi revelata.

Din partea a doua a Lectiei Zilnce de Kabalah 2/10/2011, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed