De ce este Zoharul atat de complicat?

Intrebare: De ce este Zoharul atat de complicat?

Raspunsul meu: Mi-am petrecut doi ani de colegiu cu studiul anatomiei, invatand un numar infinit de detalii se denumiri. Si aceasta stiinta studiaza doar anumite parti ale corpului omenesc si nu legaturile dintre ele. Insa exista in el sisteme de care nici nu stim. Desi incercam, nu putem sa examinam in mod complet sistemele pe care le cunoastem deoarece complexitatea lor este nesfarsita. La baza, aceasta intrebare nu este despre Zohar, ci mai degraba de ce intreaga natura este atat de complicata.

Zoharul ne infatiseaza intreaga realitate. Aceasta include omul, natura, toate lumile (intregul sistem) si nu doar structura sa, anatomia, partile sistemului si legaturile dintre ele, ci si intregul sau mod de operare, functionare si revelare a sa, in fata fiecaruia dintre noi, conform pozitiei pe care o ocupam in el.

Lumea noastra este asemeni unui fir de nisip in raport cu toate Lumile Spirituale. Acolo, fiecare element este de un miliard de ori mai mare, nu ca dimensiuni ci in ceea ce priveste complexitatea tuturor conexiunilor. Cu cat este mai inalt nivelul, cu atat este mai complicat, deoarece el contine toate gradele inferioare.

De unde provine aceasta complexitate? In realitate ea este infinita. Insa avem nevoie de un fel de frontiera, altfel scopul va scapa simturilor si cunoasterii noastre. “Lipsa frontierelor” este asemeni absentei totului; pentru mine infinitul este inexistenta.

Aceasta infinita diversitate de Lumi Superioare emana din calitatile opuse ale Luminii si dorintei (Kli). Ele sunt complet opuse si intre ele nu exista nici o legatura. Daca vreau sa construiesc ceva intre ele folosindu-ma de legaturile lor, voi obtine un sistem infinit.

Vorbesc din punct de vedere matematic si nu din perspectiva spirituala. Ia de exemplu, pe “1” si pe “0”: intre aceste doua puncte este infinitul. Este imposibil sa le unim. Cate numere se afla intre zero si unu? O cantitate infinita.

Asfel, ea se rastoarna si suntem incapabili sa o percepem cerebral si rational in lumea noastra. Insa atunci cand ne eliberam de limitarile dorintei de a primi, ne ridicam intr-o alta dimensiune dorinta de daruire si problema dispare. Totul se schimba de la masura cantitatii la cea a calitatii. Si putem manui cu usurinta calitatile pentru ca le percepem prin intermediul simturilor si nu al creierului. Iar simturile noastre nu au nicio dificultate in a percepe lucrurile carora le lipseste precizia masuratorii.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: