De ce se teme un suflet

Zohar, Capitolul VaYechi (Si Jacob a trait), paragraful 152: In mijlocul a toate acestea, Rabi Elazar a vazut ingerul mortii plecand, si a spus, Nicio afirmatie (propozitie) nu arata unde este Rabi Shimon. Rabi Shimon ii spune lui Rabi Elazar, Vino aici si tine-l pe Rabi Itzhak, pentru ca vad ca ii este frica. Rabi Elazar a venit si l-a tinut, iar Rabi Shimon si-a intors fata si s-a angajat in Tora.

Intrebare: De ce ii este frica unui suflet sa urce la urmatorul nivel spiritual? Daca el vede deja starea sa corectata, de ce ii este groaza sa o traiasca pe cea curenta?

Raspuns: Nu sunt pregatit pentru el si de aceea imi este frica. Intelepciunea Cabala vorbeste deseori despre veneratia in fata Creatorului. Starea de evlavie, teama este un vas spiritual (Kli, dorinta). Este la fel si in cazul nostru. Imi este teama ca nu sunt gata sa exist la nivelul daruirii in starea prezenta, pe care o impart cu prietenii si invatatorul, Rabi Shimon, care devine relevat ca mentor si ghid pe calea noastra.

Sa presupunem ca un invatator imi spune intr-o zi ca trebuie sa sar dintr-un avion. Dar eu sunt ingrozit pentru ca nu cred ca o pot face. Acesta este un exemplu pamantesc a felului in care ma simt in calitatile egoiste.

In spiritualitate, totusi, vorbim despre proprietatea de daruire, unde frica este si mai mare. Descopar ca acum sunt in daruire si nu am nicio putere proprie pentru ea. Sunt incapabil sa ma adun (asa cum as fi in lumea materiala) si sa fac urmatorul pas. Nu este la fel in spiritualitate, iar acolo este intotdeauna intreabarea: Voi primi puterea sau, mai degraba, voi fi in stare sa o cer? Aceasta teama, veneratie este o stare foarte problematica.

Teama, veneratia in fata Creatorului este prima porunca. O folosesc ca fundatie pe care eu construiesc restul. Asta pentru ca depind de Creator, de Lumina Superioara Inconjuratoare pe care o primesc. Pozitia mea la un anumit nivel spiritual depinde de cantitatea de putere pe care Lumina o furnizeaza pentru mine. Si daca nu imi aduce aceasta putere, nu o voi avea.

Cum pot participa la asta? Cat de aproape sunt capabil sa vin cu altii? Cat de mare este capacitatea mea de a face asta? Aceasta moarte (pentru egoismul meu) trebuie sa vina la mine pas cu pas. Trebuie sa fie acceptata de mine si schimbata in viata, in mine, asa cum este scris: Ingerul mortii devine ingerul vietii.

Actiunile spirituale (de daruire) pe care o persoana este gata sa le comita par o enorma piatra de incercare. Cand te gandesti la implinire, aceasta este dorita (in egoismul nostru). Dar cand te gandesti la dorinta corectata (Kli) – unde este relevata – apare respingerea si frica: Sunt bun pentru asta?

Din partea a doua a Lectiei zilnice de Cabala, 1.09.10, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: