Dezvaluirea cuvintelor din Zohar

Citind Zoharul, in loc sa ne uitam inauntrul nostru si sa identificam ceea ce e scris in carte ca fiind proprietatile noastre, noi incepem in mod gresit sa ne imaginam personaje si intamplari istorice. Astfel, cuvintele care par familiare devin obstacole in experimentarea Zohar-ului.

Cuvintele sunt doar simboluri. Ele sunt formate din litere, iar fiecare litera este un simbol care reprezinta o proprietate spirituala. Suma mai multor proprietati spirituale cuprinde un mic sistem numit “o litera” (in ebraica se numeste “Ot” – adica simbol sau semn). O litera exprima o anumita proprietate, o actiune si o structura spirituala. Ea consta doar dintr-o dorinta care e modelata intr-un anumit fel. Dorinta este materie, iar formele pe care le ea aceasta se numesc “asemanarea cu Creatorul”.

Exista patru astfel de asemanari cu Creatorul in Malchut, noua in Zer Anpin si noua in Bina. Suma lor este douazeci si doi. De asemenea, exista cinci forme care au o proprietate restrictiva sau bruta la toate cele cinci niveluri de dorinta (Aviut 0-4) si cinci letere MaNTzePaCh care indica Parsa (granita) dintre Atzilut si Lumile BYA. De aceea, alfabetul ebraic are 22 de litere principale si cinci litere suplimentare, care inlocuiesc literele obisnuite. Acesta este MaNTzePaCh – literele care apar la sfarsitul cuvintelor.

Aceste cuvinte nu au gust material, savoare sau conexiune cu istoria sau cu oamenii. Mai degraba, sunt doar forte si proprietati ale dorintelor. Mai intai, nu vedem nicio diferenta intre toate aceste cuvinte. Nu conteaza daca ele sunt nume de oameni, de animale, actiuni sau plante; nu stim inca ce inseamna si doar incercam sa intelegem. In aceasta faza initiala, ele sunt doar simboluri cu semnificatie necunoscuta.

E la fel ca atunci cand incerci sa intelegi hieroglifele: nu simti nimic si nu poti sa spui care e diferenta dintre ele. Cuvintele si hieroglifele sunt simboluri care contureaza stari ale dorintei mele.

Ca urmare, atunci cand citim Zohar-ul, trebuie sa ne detasam de stereotipuri, de sentimente si de relatii care sunt asociate cu fiecare cuvant si, in schimb, sa incepem sa cautam intelesul lor spiritual. Singurul lucru pe care il stiu cu siguranta e faptul ca tot ce citesc se intampla in mine. Nu stiu nimic altceva, de vreme ce am de a face cu o lume care inca nu este dezvaluita in mine; aceste fenomene exista in mine in forma ascunsa. Trebuie sa depun eforturi pentru a descoperi aceste fenomene inauntrul meu, deconectandu-ma de toate imaginile materiale care sunt declansate in mine de aceste cuvinte.

Nu voi putea sa vad aceste proprietati in mine insumi daca imi folosesc doar propriul efort. Cu toate acestea, aplicand efortul meu, pot sa atrag Lumina care Reformeaza, care imi va corecta intentia si ma va face sa imi folosesc dorintele pentru a darui, mai degraba decat pentru a primi. In masura obtinerii unor astfel de calitati, incep sa simt cuvintele Zohar-ului.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: