Fiecare este un pic filozof

Baal HaSulam, Introducere în Cartea Zohar, articolul 23: Se pare că, o dată îmbrăcat într-un corp uman, el (sufletul) generează nevoi şi dorinţe şi idei pentru a satisface dorinţa sa de a dărui la maxim, adică să ofere mulţumire Creatorului său, în funcţie de dimensiunea dorinţei sale.

Întrebare: Pe de o parte, este spus că nu trebuie să ne lăsăm conduşi decât de ceea ce vedem dar, pe de altă parte, trebuie să ne detaşăm de materia corporală obişnuită “corp” şi “suflet” deci, cum putem integra cele două lucruri?

Răspuns: Eu văd lumea corporală în care trăiesc acum. Studiem asta în universităţi şi nu în lecţiile de Cabala. Pe de altă parte, noi studiem ceva care este deasupra, realitatea spirituală. Nu este în faţa ochilor mei şi trebuie să dobândesc o nouă perspectivă de a vedea. Nu am nevoie de ochi corporali pentru asta, ci spirituali.

Cabaliştii ne spun că, precum corpul fizic, există un corp spiritual şi este dăruirea. Viaţa în ea este Lumina care o umple. Corpul spiritual este, în realitate, Lumina Reflectată (Ohr Hozer) şi simţim corpul conform măsurii sale.

Sunt atras pentru a dărui celorlalţi conform nivelului Luminii Reflectate şi dăruirea pentru celălalt este sufletul meu. Este exact acolo unde este, în ceilalţi şi nu trupul care trăieşte şi moare. Nu avem nevoie de trup decât pentru perioada în care trebuie să anulez dorinţa mea de primire. Apoi, necesitatea corpului fizic dispare. Când ating primul nivel spiritual, înţeleg că nu are nimic de-a face cu corpul. Astfel de condiţii mi-au fost date pentru a exista înaintea revelaţiei. Această stare este necesară pentru a intra în lumea spirituală. Este locul în care umplu condiţiile preliminare. Ca şi cum stau în faţa uşii şi mi se spune: ”Puteţi intra dacă aveţi bilet. Nu aveţi bilet? Atunci, mergi şi munceşte şi cumpără un bilet şi poţi intra”. Eu muncesc în această lume pentru a cumpăra un bilet pentru realitatea spirituală şi, în timpul lecţiei, vorbim despre ceea ce se întâmplă în spatele uşii.

Întrebare: Atunci prin ce suntem diferiţi de filozofii care, se pare, spun acelaşi lucru?

Răspuns: În primul rând, avem dreptate atunci când nu dorim să livrăm fantezii aşa cum o fac ei, înţelegem că, de fapt, trebuie să vedem şi să simţim ceea ce vorbim direct de la sursă.

Este vorba despre o abordare sănătoasă care protejează împotriva erorilor şi furnizează un cadru ştiinţific clar. Filozofii greşesc în faptul că vorbesc despre lucruri care nu se simt, care sunt dincolo de percepţia lor şi sunt lipsiţi de orice bază faptică. Este o situaţie comodă: întâi, pentru că sunt plătiţi pentru asta şi în al doilea rând, vor să aibă ceva de-a face cu “spiritualitatea”.

În principiu, o persoană atinge un anumit “cap de pod spiritual” dar fără a munci asupra ei însăşi. Este motivul pentru care cabaliştii detestă filozofia. Există un filozof în fiecare din noi, deoarece ne place, în egală măsură, să pătrundem în spiritualitate fără a face un efort şi ne plac apariţiile diferitelor teorii nefondate.

În acelaşi timp, trebuie să explicăm totul: Chiar dacă mă simt, uneori, ca şi cum aş filozofa, este doar ego-ul meu. Adevărul este că nu putem cu adevărat, să discutăm despre lumea spirituală înainte ca noi să o atingem, este spus: “nu putem să ştim un nume sau cuvânt dacă nu-l atingem”. Respingem abordarea filozofică şi detestăm filozofii în noi, dar este imposibil să se facă fără ele, pentru că fiecare include întreaga lume în el. Deci, nu se vorbeşte decât despre ceea ce se petrece în inimile noastre.

Din prima parte a Lecţiei zilnice de Cabala, 12.01.2014, Scrierile lui Baal HaSulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed