Fii propriul tau procuror şi judecător

Cand întrebarea cu privire la scopul vieţii (punctul din inima) apare într-o persoană, Cabala se întoarce la el sau ea şi spune: „Dacă iti schimbi atitudinea fata de Lumina, vei descoperi sistemul de 125 de grade ale Luminii , ale proprietatii de a darui.” Transformările prin care va trebui să treci în raport cu Lumina sunt considerate ca fiind „Mishpatim „(legile). Starile prin care treci sunt numite cicluri de viaţă (Gilgulim). Proprietatea în care te stabilesti la fiecare dintre stari este numit un suflet. Cu alte cuvinte, este vorba despre întruparea (incarnarea) sufletului.

Capitolul saptamanal „Mishpatim” (legi, hotărâri judecătoreşti) a fost scris într-un mod foarte cuprinzător. El ne demonstrează toate ciclurile prin care trebuie sa trecem pe parcursul celor 125 de grade spirituale, pana la sfârşitul corecţiei, prin avansarea din starile cele mai îndepărtate de Creator, pana la grade mai inalte, care sunt cele mai apropiate de El. De aceea, este intitulat „Mishpatim (Legile),” unde tu trebuie să-ti fii propriul procuror şi judecător, şi nimeni altcineva!

Tora iti cere: ” Numeste judecatori şi ofiţeri la toate porţile tale.” La fiecare poarta ce duce la Creator, va trebui să efectuezi un proces şi  sa conduci dupa un verdict, pentru a şti cine şi ce eşti, cum iti sortezi dorinţele, cu care dintre ele avansezi si pe care le pui deoparte acum.

Noi nu lucram cu „Ha Lev ha Even, „inima noastra de piatră”, nici nu vom lucra cu un “sclav”. Un sclav trebuie doar să asiste, trebuie să fie doar prezent  în timpul evoluţiei, dar fara a lua nici o decizie. Există un stăpân peste el, „Rosh” (cap), iar cel dintai se anulează pe sine înaintea stapanului şi, prin urmare, avanseaza.

Totul este într-o persoană, care este o lume mica. De aceea trebuie să fie o servitoare şi o amantă, un sclav şi un stapan, o vaduva, un bogat şi un sărac, care sunt toate dorinţele sufletelor noastre şi toate se desfăşoară simultan. Nu treci de la un nivel la altul, mutandu-te de la stadiul numit „sclav” la stadiul „stapan”, „Cohen (preot),” şi aşa mai departe. La fiecare pas nou, esti cuprins de toate dorintele, la o dată, fiecare dintre ele este într-o anumită condiţie. „O persoană este o lume mică” înseamnă că fiecare stadiu va conţine tot ce există.

Eu nu evaluez şi verific dorinţele mele cu cartea: „Aceasta dorinta nu este destul de buna, trebuie s-o repar. Dar acesta are nevoie de consolidare, asa ca lasa-ma s-o repar.” Mai degrabă, analizez fiecare dorinţa  în raport cu Lumina.

Trebuie sa atrag Lumina pe dreapta, astfel încât sa influenteze dorintele mele. Este scris: „.În Lumina Ta vom vedea Lumina.” Sub influenta Luminii, eu mă examinez şi cer Luminii să se întoarcă şi sa ma reformeze. Şi când văd că toate corecţiile sunt complete, ceea ce inseamna ca procesul s-a terminat si eu merit împlinire, atunci Lumina se întoarce pentru a treia oară.

Cu prima venire a Luminii, primesc cunoasterea răului meu.
Cu a doua venire a Luminii, sunt reformat.
Cu a treia venire a Luminii, devin împlinit.

Astfel, atunci când trecem de la un stadiu la altul, traversam  trei sub-stadii, prin care completam corectarea unui grad şi trecem la următorul. Aceasta înseamnă că am terminat Gilgul-ul meu (incarnarea, ciclul de viaţă), munca mea cu un set de dorinţe care mi-au fost descoperite la un anumit grad spiritual.

Din Lecţia Portia saptamanala de Tora. 1/26/2011

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: