Hrana Pentru Suflet

Intrebare: Cand citesc Cartea Zohar nu ma pot conecta la ea. Ce ar trebui sa fac? Am asteptat mult timp acest moment pretios ca sa pot deschide Cartea Zohar, iar acum sunt dezamagit.

Raspunsul meu: Baal HaSulam a scris ca nu exista moment mai bun in viata unei persoane decat atunci cand se simte complet dezamagit de orice a facut pana la acel punct. Persoana vede ca nimic nu o poate ajuta, ca nu exista nici sursa de ajutor si nu exista speranta pentru inaltare spirituala daca totul continua ca pana acum.

Odata ce a ajuns la aceasta realizare, poate descoperi o noua speranta. Totusi, nu stie pe cine ar trebui sa conteze. Realizeaza, eventual, ca doar Creatorul il poate ajuta, si atunci Il roaga: “Salveaza-ma!” Atunci va primi ajutor.

Studiul Zohar-ului nu este ca un studiu obisnuit unde primesti cunostinte imediat, conform principiului “Depui efort si primesti ceva in schimb”. In acest caz, alt principiu apare in forta “Depui efort si cauta”.

Probabil ca ai sperat ca deindata ce vei deschide Cartea Zohar, miracole vor incepe sa se intample. Dar nu se poate intampla nimic chiar de la inceput. Profesorul meu Rabash mi-a dat un exemplu cu un om care si-a cumparat un boboc de gasca si a vrut sa-l transforme intr-o gasca mare si grasa. Asa ca a inceput s-o indoape fara oprire cu mancare. Indopa bobocul cu mancare si verifica imediat daca s-a ingrasat vreun pic, ceea ce nu se intampla. A continuat sa indoape cu mai multa mancare, dar bobocul tot nu se ingrasa. Oamenii intelepti i-au spus: “Trebuie sa astepti o luna sau doua pentru a putea observa o diferenta”. Acelasi lucru se aplica si in cazul unui copil – parintii trebuie sa investeasca mult efort inainte ca, copilul sa se poate ridica, sa poate merge si sa devina puternic.

Daca ne observam sufletul vom vedea ca se dezvolta in acelasi fel. Cand vreau ca punctul meu din inima sa creasca mare ca un suflet, trebuie sa-l tratez ca pe un nou nascut in interiorul meu care abia a inceput sa se dezvolte. Ii va lua ceva timp pana ce punctul se va transforma in suflet.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: