Intentia Corecta in citirea Cartii Zohar

Inainte de a citi Cartea Zohar, trebuie sa ne stabilim un obiectiv. Toate ciclurile vietii anterioare, pe care le-am trecut ne-au dezvoltat in plan material, unde ne-a fost inchis interiorul nostru. Noi am aspirat sa crestem doar vointa noastra interna de a ne bucura, incercand sa o implinim cat mai mult posibil. Am experimentat  legatura cu alte persoane numai in scopul de a ii folosi pentru auto-satisfacere.

Acest proces de dezvoltare, in cele din urma ne-a adus la un punct in care am epuizat toate posibilitatile de a fi impliniti. Aceasta a cauzat un sentiment de dezamagire in incercarile noastre de a simti placere sau perfectiune, in acest mod. Stim ca nu putem ajunge la o viata perfecta si vesnica, chiar daca in intreaga dezvoltare a dorintei noastre am sperat la acest lucru. Am ajuns la concluzia ca nu exista nimic ce am putem face, pentru aceasta aspiratie catre neincetatele noastre satisfactii proprii.

Dar, brusc, impreuna cu dezamagirea din aceasta viata, ni se dezvaluie punctul din inima – dorinta de a gasi raspunsul la intrebarea cum este este posibil de a atinge aceasta senzatie a vietii perfecte si vesnice. Aceasta dorinta ne impinge la schimbare interioara, departe de locul unde am incercat mereu sa gasim implinirea si perfectiunea in viata.

Schimbare inseamna schimbarea atitudinii tale fata de alte persoane, desi asta vei intelege mult mai tarziu. Intotdeauna ai aspirat la folosirea aproapelui, in scopul de a te implini pe tine, dar acum trebuie sa inţelegi ca nu exista alta oportunitate, in afara de schimbarea atitudinii tale fata de aproapele tau – de la primire la daruire.

Daruind aproapelui tau, achizitionezi o noua dorinta – dorinta celorlalti, care sunt de fapt in tine. Vei descoperi ca dorintele lor sunt de fapt, ale tale, sunt dorintele sufletului tau. Daca castigi dreptul conexiunii cu ei, atunci toate aceste dorinte vor deveni ale tale. Acestea vor fi Vasul-Kli-ul tau de perceptie.

Dar, aceasta este cu adevarat posibil? Intr-adevar, niciodata nu ar fi posibil daca incercam sa realizam asta pe cont propriu. Totusi, aceasta este ceea ce avem de realizat, in scopul de a dobandi sensul perceperii Lumii Spirituale.

Spatiul Spiritual se afla dincolo de corpul tau. Aceasta este atitudinea ta fata de ceea ce este “in afara ta”. Acum, pare inexistent, ireal si de neatins. Respingi aceste dorinte, care sunt “in afara ta”. Nu iti poti imagina ca-ti apartin si, prin urmare, nu-ti poti imagina ce anume este Lumea Spirituala. Chiar nu poti ghici ca, atunci cand atingi aceste dorinte, in cadrul acestora, vei revela implinirea numita “Creatorul”. Intre timp, cu toate acestea, ele par inexistente sau goale pentru tine.

Aceasta orbire te tine departe de sentimentul ca Lumea Spirituala este formata din aceste dorinte “straine” care sunt in afara ta. Acum percepi atitudinea ta de primire a lor, ca “iad”. Daca atitudinea ta se transforma in daruire, atunci vei simti ca esti in “rai”, pentru ca vei simti ca totul te implineste si vei avea dorinta ca toate acestea sa se realizeze, de asemenea. Cu alte cuvinte, tu creezi iadul sau raiul tau,  “in afara” ta.

Prin urmare, la inceputul dezvoltarii tale spirituale, Creatorul te aduce la un grup de Kabbalah. Cu toate acestea, nu-l vezi ca fiind mare sau spiritual. Este scris: “Fiecare persoana ii judeca pe ceilalti, in masura defectelor sale”. Baal HaSulam explica in articolul “Ascunderea Creatorului si Revelatia”, ca atitudinea ta fata de ceilalti stabileste ceea ce vei gasi in ei: goliciune sau implinire, aceasta lume sau Lumea Spirituala si chiar si Lumea Infinitului.

Prin urmare, va trebui sa te convingi tu insuti, ca spiritualitatea se afla in atitudinea ta fata de tot ceea ce e in afara ta, care este dincolo de limitele dorintelor tale corporale. Este scris: “Shechina locuieste in afara omului” (dincolo de pielea omului sau de suprafata sa – referire la dorinta lui animata privind nivelul de Aviut Dalet – Pielea unui animal).

O persoana realizeaza aceasta schimbare interioara, folosind ajutorul din afara – de la grup, care-i va da adevarata senzatie a intelegerii si increderii. Grupul il va convinge de asta, pentru ca mediul este capabil de a convinge de orice. Aceasta este sarcina noastra principala. Acesta este motivul pentru care se tin adunarile prietenilor, intalnirile, congresele si tot felul de evenimente; pentru a permite oricarei persoane de a fi influentat de mediul corect, care va convinge ca spiritualitatea este atinsa tocmai prin schimbarea atitudinii noastre fata de ceilalti.

Intregul studiu al Stiintei Kabalah este destinat sa ne ajute sa intelegem acest lucru, sa fim convinsi de el, si sa dezvaluim atitudinea corecta de daruire, chiar si iubirea pentru aproapele nostru. Prin aceasta atitudine, vom descoperi, de asemenea, sinele nostru adevarat – sulfetul nostru, sau mai exact, sufletul nostru comun, Malchut al Infinitului. Vom dezvalui Shechina si Creatorul, guvernand asupra noastra a tuturor, impreuna, dupa cum este scris: “El si Numele Lui sunt Unul”.

Aceasta este intentia pe care ar trebui sa o avem atunci cand citim Cartea Zohar.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: