La inceput fa supa!

Intrebare: Cand citesc Zohar-ul, mintea mea continua sa vada imagini superficiale. Cum pot sa-mi amintesc ca toate aceste lucruri se intampla in mine, cand textul vorbeste de conectarea dintre noi?

Raspuns: Ca sa-ti spun adevarul, nu conteaza. Timpul face ceea ce mintea nu poate. Timpul este pentru studiu si crestere impreuna cu prietenii. Cand, in timpul lectiei, o persoana nu este in stare sa se gandeasca (cu capul ei) la scop (cu inima), lasa-l sa-si asculte inima.

Cel mai important este ca, constant, sa te gandesti la ceea ce vrei de la studiu. Tora nu are efect daca nu faci asta. Tora influenteaza in functie de intentia cuiva. Asa cum este scris Am creat inclinatia rea si Tora ca mirodenie. Ai o inclinatie rea? Adu-o si apoi vei primi Tora, ca mirodenie pentru ea (mijlocul pentru corectarea ei).

Totusi, cum poate aceasta mirodenie sa te ajute daca iti lipseste inclinatia rea? Kabalistii ne dau un exemplu simplu. Ai supa? Vrei sa adaugi piper, sare si tot felul de mirodenii? Da-i inainte, dar cum poti beneficia de a avea sare si piper daca nu ai supa? De unele singure, sarea si piperul nu sunt gustoase.

In cazul nostru, trebuie mai intai sa ne preparam supa. Fara ea, nu este nevoie sa cerem mirodenii, nici macar nu vom fi in stare sa le cerem. In timpul procesului de realizare a supei (in grup), nevoia de mirodenii apare (din Lumina care ne uneste). Numai cei care au nevoie de Tora au (descoperit) inclinatia rea.

De aceea trebuie sa ne apropiem de citirea Zohar-ului si de toate lectiile, cu intentia corecta, stiind exact ceea ce ne dorim sau, in alte cuvinte, cu natura rea, pregatita. Cu raul relevat in tine, ai ceva de corectat; vei primi corectie pentru el. Daca nu ai descoperit raul in tine, mai intai trebuie sa-l cauti. Daca te simti drept, Tora nu este pentru tine; este pentru pacatosi pentru corectia lor. De aceea cel care este mai mare decat ceilalti este cel care descopera un egoism mai mare in el, un rau mai mare si are ceva de corectat.

Astfel, nu conteaza cat de mult intelegem in timpul lectiei. Nu este intelept cine studiaza. (Lo haHacham Lomed). Ce conteaza este sentimentul pe care il are cineva pentru a se corecta prin conexiunea cu prietenii lui.

Trebuie sa ne unim intr-o singura dorinta, sufletul lui Adam, si trebuie sa devenim frati in scopul nostru. Chiar daca acum ne uram unul pe celalalt – nu-i vrem pe ceilalti, ii dispretuim – intelegem ca unitatea este scopul. De aceea asteptam ca Lumina sa vina si sa ne aduca inapoi la sursa unde vom deveni o dorinta completa si Creatorul va deveni revelat printre noi.

Din prima parte a  Lectiei zilnice de Kabbalah 17.05.10, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: