La sfarsitul ultimului exil

Zohar, capitolul VaYikra (Si Domnul a chemat). Paragraful 80: Cand a ajuns la ea, a vazut ca statea intinsa in tarana. Cine a vazut gloria reginei in acel timp si ce i-a cerut Regele? In cele din urma, Regele a luat-o in brate, a ridicat-o si a dus-o in palatal Sau. Si i-a jurat ca nu se va mai desparti de ea niciodata si nu va mai fi niciodata departe de ea.

De fiecare data spargerea este mai mare si exilurile devin tot mai reale. Ultimul exil nici nu poate fi comparat cu cel anterior. Asta, deoarece diferenta dintre ele este in revelarea raului, in stratul subtire al dorintei egoiste (Aviut), la nivelul lui Alef (Ego-1), Bet (Ego-2), Gimel (Ego-3) si Dalet (Ego-4).

Ego-4 a fost dezvaluit in timpul ultimului exil, in timp ce toate celelate exiluri au fost doar pregatire pentru acesta. De altfel, Ego-4 este cel care are nevoie sa fie corectat. Toate celelalte exiluri (ca si toate nivelele ego-ului) nu exista de sine statatoare, ca si nivelele neanimat, vegetal si animal, trebuie sa existe pentru scopul unic de a genera nivelul uman, Ego-4.

La fel, nivelul al patrulea al dezvoltatii dorintei, Malchut, nu poate fi dezvaluit fara nivelele 0,1,2 si 3. Insa, in special Malchut pe nivelul 4 este scopul, toate corectiile avand loc in interiorul sau.

De aceea, acest ultim exil este special, el corespunde nivelului uman, in interiorul dorintei de a primi placere. Exact in interiorul sau se dezvaluie nevoile, aspiratiile, dorintele si scopurile Creatorului, in privinta creaturilor (incluzand nivelele 0,1,2 si 3), ceea ce doreste El de la acestea.

Mai mult, acest al patrulea si ultim exil, in transformarea sa, este divizat in subcategorii: neanimat, vegetal, animal si uman. El a inceput acum aproximativ 2000 de ani in urma, insa doar acum intram in nivelul patru, uman, al celui de-al patrulea exil. Acum dezvaluim lipsa de implinire la nivelul uman. Vedem depresii, destramarea familiilor, criza in educatie, si toate astea relationeaza la nivel uman. Foamea (nivel animal) nu mai este principala problema. Acum, chestiunea principala sunt problemele interioare ale nivelului uman, care nu au existat in starile anterioare.

De aceea  Regele a trimis regina intr-un lung exil, undeva departe. Pe de alta parte, El trebuie sa-i ofere ei oportunitatea sa treaca de aceasta cadere, sa se asigure ca aceasta iesire este spre conexiunea cu El, la nivelul uman. Astfel, El dezveleste incet, incet aceasta stare defectuoasa si se dezvaluie pe Sine in interiorul ei. Regina sta in praf, in timp ce Regele trebuie sa i se dezvaluie, exact in aceasta stare.

Din partea intai a Lectiei zilnice de Kabbalah, 16.05.2010, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed