Litera “Nun”- o frumuseţe lipsită de putere

Întrebarea este de ce lumea nu a fost creată cu litera Nun care este atât de bună şi frumoasă ? Litera Nun este sinonimă cu 50, ceea ce înseamnă „50 porţi de Bina”, un ansamblu de corecţie, sfârşitul sclaviei în Egipt, recepţia Tora. Toate acestea depind de litera Nun. Ea corespunde sefirei Yessod, în micimea căreia trebuie să muncim până la finalul corecţiei.

Zivugim (cuplaje) sunt făcute în Yessod, ceea ce înseamnă în credinţa deasupra raţiunii, de jos în sus, pănâ la finalul corecţiei. Aparent, această literă este impecabilă şi cere corect, ca lumea să fie creată cu ea si-i promite să ajungă la sfârşitul corecţiei. Totul este adevărat, cu o singură excepţie, această literă este neputincioasă! Dacă nu era pentru litera “Samech”, care putea mereu, să se bazeze pe micime, Nun nu ar fi fost capabilă să facă nimic. Deci, este imposibil să efectueze singură corecţii prin acest singur atribut. Litera Samech trebuie să participe la toate acţiunile pentru a oferi acest sprijin, Lumina de Hassadim, apoi, graţie ei, atributul Nun poate funcţiona în sefira Yessod şi nu poate cădea în Malchut.

În general, toate literele sunt necesare şi este imposibil să aduci lumea la corectarea dorită prin acest atribut, deşi litera Nun a făcut tot ce trebuia, cu excepţia propriei puteri. Dacă cobori de la Tifferet la Yessod, eşti deja în pericol, deoarece vei începe să lucrezi cu Malchut. Acest tip de muncă nu este posibil decât de jos în sus şi ai nevoie să păzeşti orice cădere şi să nu începi să primeşti în direcţia opusă: de sus în jos.

Cine vă ajută să rezistaţi acestei tentaţii ? Trebuie să fie cineva mai sus care să vă ţină cu o frânghie, astfel încât să puteţi atârna şi să nu cădeţi. Ca şi cum aş coborî într-o groapă plină de şerpi şi m-aş susţine deasupra lor, foarte aproape. Se pare că sunteţi atât de aproape de Malchut şi puteţi urca şi transmite temerile şi neliniştile sale mai sus, în scopul de a le sanctifica.

Dar, depindeţi în întregime de frânghia pe care sunteţi suspendat, depindeţi de superior, de litera Samech, care vă susţine.

 

Partea a doua a Cursului zilnic de Cabala, 27.05.2013, Zohar

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed