Literele sunt nascute din Lumina si Intuneric

Zohar, capitolul Tetzaveh” (Porunca) Paragraful 18: Si cand lumina lui Butzina a iluminat litera Iod, din partea iluminata a literei Iod au aparut cele trei puncte ale lui Iod – Holam, Shuruk, Hirik- devenind doua linii, si linia de mijloc le-a conectat in Hirik… Atunci aceste patru puncte s-au extins si au devenit una – Heichal… deci sunt doar patru puncte in fiecare dintre cele doua litere Hei, si nu toate cele noua, ca in litera Iod. Aceasta deoarece fiecare litera are doar o Bhina a literei Iod- una are Toch si alta Sof.

Baal HaSulam explica faptul ca varful literei Iod, care a fost facuta de Creator din nimic, include totul in ea. Lumina si punctul facut din nimic sunt opuse; Lumina este rotunda si la fel este si intunericul, care este opus ei.

Cum face Lumina, actionand prin dorinta, sa genereze forme diferite ale dorintei? Daca Lumina si dorinta sunt opuse una alteia, de ce nu influenteaza Lumina dorinta in mod egal? Secretul este ca Lumina influenteaza dorinta in alt fel decat o face binele, cand influenteaza  raul, sau Lumina –  intunericul. Aceasta fiind situatia, un mic punct negru, Iesh Mi Ein(existenta din absenta), apare pur si simplu. Mai degraba, Lumina poarta Gandul Creatiei pentru a oferi placere creaturii; ea poarta dorinta Creatorului de a umple nu numai creatura, dar si sa transfere esenta Creatorului catre acesta, facand astfel creatura similara Luminii.

Cu alte cuvinte, Lumina poarta in sine doua calitati care au impact asupra punctului negru. De aceea punctul negru nu numai ca se extinde, dar se si dezvolta in directii diferite. Aceasta da nastere formelor pe care le numim litere.

Din Lectia de Zohar, de Seara  31.05.10

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: