Lumina care te aduce inapoi la Creator

Este scris: Am creat inclinatia rea si Tora pentru corectarea ei. Deja ne-am obisnuit cu toate aceste versete si credem ca sunt doar niste cuvinte frumoase despre Torah. Insa in realitate, toate acestea sunt foarte profunde si serioase. Daca nu abordam corect studiile Torei, suferim din cauza acesteia. Lumina e o forta puternica ce ne influenteaza, iar cu ajutorul ei putem sa ajungem fie la bunatate, fie la opusul acesteia.

Acest opus este si el o cale – adica, revelarea raului ne permite si ea sa ajungem la ceea ce este bine. Vedem aceasta prin exemplul ultimului exil. Exilul inseamna ca suntem rupti de spiritualitate si nu avem nicio sansa sa ajungem la o conexiune cu Creatorul pana la sfarsitul exilului. Insa cum putem sa studiem Tora, fiind deconectati de spiritualitate si avand intentii egoiste? Toate studiile voastre vor fi de dragul multumirii personale, pentru a primi o recompensa, nici macar Lo Lishma, adica vor fi complet goale de intentia corecta.

Cu toate acestea, intelegem deja ca tocmai pentru ca studiem Tora (Tora exterioara, nu Cabala) in timpul exilului, prin aceasta atragem Lumina inconjuratoare. Dar in loc sa ne aduca mai aproape de corectare, aceasta Lumina ne indeparteaza de ea. Asta inseamna ca folosim Lumina Torei ca pe o potiune a mortii. Insa prin aceasta, descoperim ca suntem cufundati in rau si, prin generatiile urmatoare, cand fata generatiilor a devenit ca fata unui caine, ajungem la o stare despre care s-a scris, Si fiii lui Israel au strigat sa iasa din aceasta lucrare.

Cu alte cuvinte, fie ca suntem in starea de realizare spirituala sau in exil, folosim mereu Lumina Torei, facand-o fie din partea negativa, fie din cea pozitiva. Fara aceasta, n-am putea sa ajungem niciodata la o senzatie a exilului, la nevoia de mantuire.

Ca urmare, acum, cand existam intr-o stare atat de speciala pe care Baal HaSulam o numeste generatia lui Mesia in pragul mantuirii, este foarte important sa intelegem ca aceasta este o stare care ni s-a dat de Sus. Insa noi inca nu am acceptat-o. Ce inseamna asta? Inseamna ca ni s-a dat o ocazie de a incepe sa folosim aceeasi Lumina care Reformeaza, Lumina care ne aduce inapoi la Creator, intr-un alt mod, astfel incat ea sa ne aduca inapoi la Sursa, in loc sa ne distanteze de ea, asa cum a facut-o in timpul exilului.

In timpul exilului, intentiile noastre erau mereu indreptate catre noi insine: cum putem sa profitam, folosind Tora in aceasta lume si in lumea viitoare? Acum trebuie sa ne schimbam intentiile. Datorita acestui lucru, vom schimba influenta Luminii Inconjuratoare asupra noastra, iar aceasta ne va duce cu adevarat inapoi la Sursa – direct la ea, mai degraba decat partea ei opusa.

Ca urmare, acum trebuie sa ne gandim in principal la intentia cu care abordam studiile. Cu cat intentia noastra va fi mai clarificata, mai dezirabila si mai precisa, cu atat ne vom organiza mai bine in asa fel, incat rugaciunea noastra va deveni o rugaciune de grup, iar noi ne vom uni cu totii intr-un intreg, care sta fata in fata cu Sursa unica. Si cu cat facem mai mult acest lucru, cu atat vom inainta mai mult.

Din partea 1 a Lectiei zilnice de Cabala, 23.06.10, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed