Lumina este conceputa la miezul noptii

Zohar, Capitolul VeEleh Toldot Itzak (Acestea sunt generatiile lui Isac), paragraful 14: Chiar daca toti oamenii din lume provin din Israel, toti sunt demni de binecuvantarea Creatorului. Dar binecuvantarile prin care sunt binecuvantati superiorul si inferiorul, cine sunt cei care sa-L binecuvanteze pe El? Sunt slujitorii Creatorului. Si cine sunt cei a caror binecuvantare este o binecuvantare? Sunt aceia care se afla in casa Domnului noaptea, aceia care se ridica in miezul noptii si care se trezesc si citesc Torah. Ei sunt aceia care stau in casa Domnului noaptea. Si lor nu le trebuie decat: sa fie slujitorii Creatorului si sa se trezeasca la miezul noptii, caci atunci vine Creatorul spre a se intretine cu dreptii in Gradina Raiului.

In stiinta Kabalei, “miezul noptii” nu corespunde timpului potrivit dupa orele astronomice, si rotatiei pamantului. Mai degraba corespunde starii persoanei care isi cladeste in sine simturile spirituale (kelim).

Aceasta persoana se gaseste intr-o stare de intuneric, deoarece nivelul sau anterior a fost consumat complet asa cum bobul din pamant putrezeste. Aceasta este conditia necesara pentru obtinerea unui grad nou; starea sa precedenta trebuie sa putrezeasca, in ce-l priveste.

Apoi va incepe sa vada itindu-se din intuneric  un nou nivel, care este format de catre nivelul urmator si Lumina Superioara care i se asterne in fata. De acum el il va percepe drept intuneric deoarece il simte prin calitatile pe care le are in acel moment. In fond fiecare nivel consecutiv este un grad mai mare de daruire in raport cu vointa necorectata de a se bucura de ceea ce i se reveleaza.

Pe de o parte, o lumina mai mare straluceste in fata lui, dar pe de alta parte el descopera in inima lui un plus de vointa de a se bucura. El are deja in inima lui un nou nivel, insa il percepe drept intuneric, lipsa a Luminii din continutul dorintei.

Deoarece acest plus de dorinta nu este corectat inca, el ia Lumina drept intuneric. Aceasta il face sa caute o cale de a-si schimba atitudinea fata de realitatea perceputa. Realitatea in sine este intotdeauna o parte corectata a lui Malchut, cel care i se reveleaza din ce in ce mai mult.

Omul isi schimba in mod constant perceptiile, senzatiile si constienta, precum si atingerea acestei stari. Ca apoi sa ceara Lumina care Reformeaza; insa nu are de a face cu schimbarea realitatii ci cu schimbarea perceptiei realitatii.

Deci aceasta persoana este denumita slujitorul Creatorului, pentru ca intelege ca in fiecare stare, totul ne vine de la Nu este nimic in afara de El. Realitatea se modifica in urma corectarii calitatilor lui (kelim), este singura perceptie.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: