Mintea este inutila daca nu se bazeaza pe sentimente

Atunci cand Baal HaSulam explica Zohar-ul folosind terminologia Kabalei, el are ca tinta sa ne ofere explicarea ce va dezvolta sufletele si senzatiile noastre, in primul rand, si nu neaparat, mintea noastra. Aceasta, intr-adevar, este o provocare, deoarece limbajul Kabalei este foarte precis, logic, stiintific si uscat, si prin urmare omul se confrunta cu capcana de a deveni prea absorbit de ea, mental. Aceasta se intampla mai ales in timpurile noastre, cand egoismul este atat de accentuat, iar accentuarea se realizeaza prin intermediul mintii. Omul modern este inclinat sa caute o explicatie stiintifica folosind mintea de pamantean, decat sa simta Lumea Superioara din miezul dorintelor sale corectate.

Drept rezultat, atunci cand cineva aude o explicatie, el este ademenit de Klipa. Daca accepta totul pe baze pur rationale si incepe sa produca explicatii cu privire la cele ce se petrec, fara o relationare cu corectarea senzatiilor sale, inseamna ca nu va aspira la realizarea spirituala. El se va multumi cu explicatiile de la nivelul ratiunii sale pamantesti,  fapt ce va stopa progresul sau spiritual. Mai mult decat atat, el va starni confuzia celorlalti care nu vor gasi in frumosele sale cuvinte decat o cunoastere abstracta.

Iata de ce invatatorul meu, Rabash isi conducea lectiile intr-un mod in care lectiile aduceau numai confuzie studentilor sai, ei neintelegand nimic. Ei nu aspirau la cunoasterea pura, ci se asteptau sa dobandeasca abilitatea de a simti ceea ce citeau. Exista de altfel  si o alta abordare a invataturilor Kabalei, prin care studentul se bucaura dupa lectie, ca a primit o anumita cunoastere si ca este capabil sa lege totul, foarte frumos intr-o singura imagine a lumii. Acestea sunt doua abordari complet diferite.

Oricare ar fi calea, viata va pune totul la locul sau de drept. Criza globala, suferintele, problemele si accentuarea egoismului vor aduce sfarsitul interesului nostru superficial fata de stiinta. Oamenii vor deveni mai destepti si vor pricepe ca aceasta cunoastere abstracta nu este de nici un folos deoarece nu ne ofera solutiile la nici una dintre probleme. Trebuie sa aratam si sa simtim spiritualiatea, in loc sa construim teorii bazate pe lucruri scrise in carti.

Cand mintea lucreaza bazata pe sentimente si pe realizare, atunci ne dezvaluim cu adevarat natura, Creatorul. Oricum, atunci cand mintea continua sa se dezvolte, in loc sa dobandeasca adevarata realizare, precum in versetul –este mai mare cunoasterea decat faptele (e numai gura de el), acest fapt opreste dezvoltarea spirituala a individului. El incepe sa fie desteptul Alec, chit ca el este de fapt intr-un intuneric total si nu percepe ceea ce spune.

Deci, dorinta mea este de a pazi pe fiecare sa fie furat de comentariile speculative, si de a ajuta pe toata lumea care aspira numai la auto-corectare si realizarea adevaratei revelatii.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: