Nu doar o carte

Cartea Zohar este pentru noi un ghid, iar acesta este motivul pentru care a fost tainuita timp de doua mii de ani, asteptand momentul in care toata umanitatea sa atinga o criza ce necesita o corectie obligatorie.

Deja ne aflam in acea perioada, care este descrisa de Rabbi Kook, AGRA si Baal HaSulam. De fapt, a inceput cu sfantul Ari, in urma cu cinci sute de ani.

Marele cabalist Abraham Azulai a scris ca: „Am gasit scris, ca tot ceea ce a fost decretat a fi interzis de Sus, in legatura cu implicarea in studiul intelepciunii adevarului [Kabbalah] a fost doar perioada limitata pana in anul 5250 (1490 C.E.). Din acel moment, incepe ceea ce este numita „Ultima Generatie” si ceea ce a fost pana atunci interzis, acum este permis. Iar permisiunea ne-a fost data ca sa ne preocupam de [studiul cartii] Zohar. Iar din anul 5300 (1540 C.E.) este cel mai probabil ca masele, atat cele superioare, cele mari cat si cele restranse [in Torah], ar trebui sa se peocupe de asta [ studiul Kabbalei], precum este spus in Raya M’hemna [o sectiune din Zohar]. Si deoarece in acest merit, Regele Mesia va veni in viitor – si in nici un alt merit – nu este adecvat sa fim descurajati [de la studiul Kabbalei]”.

Corectia are loc prin intermediul studiului Cartii Zohar chiar si fara a intelege ce este scris acolo. Dar ne dam seama ca trebuie sa ne unim, iar lumea spirituala va fi revelata datorita unitatii noastre. Intr-adevar, a existat o cadere de la calitatea daruirii, a iubirii mutuale, inspre ura si respingere mutuala. Acum, trebuie sa refacem calatoria dinspre jos in sus, corectia, unitatea; aceasta este o cerinta pentru toata umanitatea.

In timpul nostru, deja incepem sa simtim ca criza nu este economica si nici macar de mediu, nici in familie nici in educatie. Acestea sunt doar mici crize individuale care afecteaza in mod natural pe fiecare si chiar la nivel de umanitate, in forme diferite. Dar criza reala este integrala si are loc in relatiile dintre oameni.

Cu alte cuvinte, trebuie sa fim uniti intr-un singur sistem interconectat, dar nu suntem capabil sa obtinem asta. In lumea noastra, nu exista nici o forta care ne poate uni. Vom descoperi acest lucru in relatia dintre noi si cu tot restul omenirii.

Studiul Cartii Zohar reprezinta revelarea acestei forte a unitatii si corectiei, care ne permite sa scapam de toate problemele si sa incepem sa simtim o realitate complet noua, avand o noua perceptie. Astfel, cu  multi ani in urma am inceput sa lucram pentru adaptarea acestei carti, pentru a o face accesibila tuturor.

Este evident ca nu am fi putut atinge textul din Zohar, scris de la inaltimea lui GAR al lumii Atzilut, sfarsitul corectiei. Dar am tradus in Ebraica toate scrierile din Aramaica, am descifrat abreviatiile astfel incat sa fie usor de citit. Deci, am facut aceasta carte sa fie mai apropiata cititorului obisnuit, pe cat de mult posibil. Acum, este necesar doar sa cunoastem Ebraica pentru a o citi.

Cu cat studiem mai mult aceasta carte, cu atat mai mult ne dam seama ca ea contine totul! Toate miile de generatii care s-au succedat din momentul la care a fost scrisa Cartea Zohar si pana in prezent, au fost hranite de aceasta carte precum de la o sursa cu apa vie, de fiecare data atragand noi puteri pentru corectie, cunoastere, clarificare a tuturor stadiilor, a intregii lumi superioare.

Multe au fost scrise despre Cartea Zohar, si toata Kabbalah se bazeaza pe aceasta carte. Nu conteaza cand si cine a scris Cartea Zohar. Precum a spus Rabbi Tzvi Hirsh Eichenstein din Zidichov: „Acela care nu a vazut niciodata Lumina Cartii Zohar, nu a vazut niciodata o lumina in viata sa”.

Trebuie sa intelegem ca aceasta carte nu este doar o simpla „carte”. Cabalistii nu au  scris cuvinte intr-o carte, ci au creat intre ei un sistem interconectat spiritual si l-au exprimat in scris. Dar munca principala este spirituala, creata din conexiunea pe care ei au construit-o. Toate partile au fost anulate de la fiecare, prin spargere si sfaramare, iar cabalistii s-au conectat intre ei intr-un singur sistem integral si au descris munca lor, tipurile de conexiune, intregul proces pe care l-au parcurs si au obtinut rezultate.

In primul rand, ei au revelat spargerea, care este total neplacuta, deoarece sunt gata sa se arda unul pe celalalt; ei au simtit ura, intunericul, ceata, confuzia, neajutorarea, lipsa de speranta. Fiecare experimenteaza la un anumit moment acest sentiment, nu este posibil fara asta, dupa cum este spus: „Si acolo a fost seara, si acolo a fost dimineata, intr-o zi”.. Avantajul luminii este intotdeauna revelat din intuneric. Apoi, ei reveleaza o conexiune si astfel este posibil sa conecteze aceste lucruri si sa le uneasca.

Cabalistii fac aceste actiuni spirituale in practica si apoi le descriu in carti. O carte este doar rezultatul, o afirmatie scrisa asupra schimbarilor facute in sistemul spiritual care le-a fost intai revelat intr-o forma sfaramata, cat si rezultatul final, adica modul in care au reusit sa coordoneze conectarea.

Acesta este motivul pentru care, generatie dupa generatie, pe masura ce cabalistii au avansat in conexiunea dintre ei, Kabbalah deasemenea s-a schimbat. O persoana din generatia urmatoare nu trebuie sa repete corectiile facute de generatiile anterioare. De aceea, intelepciunea Kabbalah atinge persoana intr-o forma diferita, si aceasta este complet diferit. Asta se intampla cu fiecare generatie ce se succede.

De la Congresul Mondial Zohar 2/5/14, Lectia 1

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: