Nu exista sanctitate in lumea noastra

Intrebare: De ce trebuie sa intelegem fiecare cuvant din Cartea Zohar conform intelesului sau spiritual, nu conform intelesului sau simplu, corporal?

Raspunsul meu: Niciodata nu trebuie sa interpretam cuvintele din Cartea Zohar conform intelesului lor corporal, caci facand aceasta, vom cobori Torah la nivelul acestei lumi. Noi trebuie sa ne ridicam de la ramuri la radacini, de la aceasta lume in sus, la Lumea Spirituala. Iar tu intrebi: De ce nu luam noi Lumea Spirituala sa o coboram in lumea noastra?

In primul rand, lumea noastra nu are aceleasi legi ca si Lumea Spirituala. Toata confuzia, in realitatea noastra, provine din faptul ca oamenii isi imagineaza Lumea Spirituala, fara sa existe in ea – iar apoi, imbraca spiritualul in material, cu forta, ca si cum ar avea forta daruirii in mana dreapta si forta primirii in mana stanga, sau ca si cum unele parti ale corpului lor ar fi mai sacre decat altele si asa mai departe. Toate acestea sunt false si, ca urmare, ne este interzis sa conectam spiritualul cu ceea ce intelegem, ce simtim si ce facem in aceasta lume. N-ar trebui sa existe nicio legatura intre cele doua.

In lumea noastra nu exista nimic sacru, inclusiv la nivelul neinsufletit, vegetativ, insufletit si omenesc. De asemenea, nu exista sanctitate in nimic din ceea ce fac fiintele omenesti in aceasta lume. Cartea Zohar este numita Carte Sacra, pentru ca ea poate sa ne ajute sa ne ridicam din aceasta lume, din egoism, la sanctitate – daruire si iubire de aproape.

Eu sunt un punct in inima, care apartine Lumii Spirituale – Lumea Sanctitatii. Acesta este singurul punct din mine care este diferit de intreaga mea natura si, folosind un mijloc numit “Cartea Sacra”, pot sa ma inalt la Lumea Sanctitatii – la daruire. Insa nu hartia si tiparitura de pe ea sunt numite sacre si nici literele din carte nu sunt sacre. Sanctitatea este conexiunea dintre Lumina si vas (Kli), care este simbolizata de litere. Dar in lumea noastra nu exista nimic sacru.

Toata problema noastra consta in faptul ca noi incepem sa atribuim sanctitate unei persoane sau actiunilor sale. Insa toate acestea sunt doar simboluri. Toate caracteristicile pentru a urma poruncile – Talit, Tfilin, cartea Torah, Aron Kodesh (dulapiorul in care se depoziteaza manuscrisul Torah) – sunt doar simboluri ale interactiunii Luminilor cu Kelim, ale relatiilor dintre ele si ale starilor de suflet. Astfel, starile de suflet sunt cele care sunt sacre, de fapt, pentru ca ele contin calitatea daruirii.

O carte Torah care sta intr-un “Aron Kodesh” este doar un simbol al unei esente spirituale numita Zeir Anpin, si care afecteaza dorinta – Malchut (ceea ce este comun tuturor sufletelor) cu Lumina sanctitatii, facand-o daruitoare. Astfel, ea ne corecteaza sufletele si ne inalta. In lumea noastra nu exista nimic, decat simboluri. Cu totii suntem „ca niste animale muritoare”.

O persoana care subdivide obiectele si actiunile acestei lumi in unele care sunt mai sacre si altele mai putin sacre se pune in situatia de a parasi calea corectarii. Aceste feluri de actiuni sunt numite “Erev Rav,” pentru ca ele opresc inaintarea catre lumea spirituala si corectarea sufletului.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed