Nu lovi calculatorul, este inanimat!

Intrebare: Ce inseamna ca, Creatorul devine furios? Daca vorbim de legi spirituale invariabile, de ce Zohar-ul il portretizeaza pe Creator ca cineva care poseda calitati umane, ca furia, invidia, etc?

Raspuns: Torah foloseste limbajul omului pentru a ne spune ce simtim si atribuim Creatorului. Folosesc deseori un calculator pentru a exemplifica asta. De ce devenim furiosi pe un calculator care nu este nimic altceva decat piese de metal si plastic? Nu are inteligenta ci doar executa comenzile programate. Toate actiunile lui sunt corecte. Daca apesi pe tastele gresite sau daca iti lipseste cunoasterea functionarii programului poti lovi tastatura in frustrarea ta, dar calculatorul va raspunde cu aceasi eroare de fiecare data. Un calculator nu este o persoana care isi poate schimba purtarea. Un calculator este inanimat si nu se poate schimba. Totusi, din nou si din nou, tu te relationezi la el ca la o persoana, intreband-ul cu furie: De ce nu faci ce vreau eu?

Atribuim unui calculator calitatile noastre, personalitatea noastra, dorind ca el sa se schimbe cum vrem noi. De fapt noi suntem necorectati si noi ne schimbam, in timp ce calculatorul nu este necorectat; deci purtarea lui este invariabila si intotdeauna corecta.

Aceasi regula se aplica si Creatorului. Nu vorbim despre Creatorul Insusi, vorbim despre Bo-Re (Vino si Vezi), asta este, perceptia noastra a Creatorului. Discernem si concepem Creatorul in dorintele noastre (Vasele de receptie, Kelim). Si de aceea atribuim Creatorului aceleasi calitati si reactii caracteristice noua.

De aceea este scris ca Tora vorbeste limba omului. Pentru a ne explica purtarea corecta si pentru a ne ajuta sa ne schimbam, trebuie sa ne imaginam ca si Creatorul trece prin schimbari cand, de fapt, El nu trece. Perfectiunea nu se poate schimba, altfel nu ar mai fi perfectiune.

Atribuind Creatorului calitatile noastre si privindu-l ca putand sa-si schimbe atitudindea fata de noi, ne putem vedea in doua ipostaze: Una, felul in care sunt, felul in care apar dintr-o parte, si a doua, in schimbarile prin care trec, fie in aceeasi lume, fie la trecerea dintre lumi.

Aceasta perceptie duala care ne permite noua sa ne imaginam ca ceva se schimba in afara noastra este un mare cadou de la Creator. Din aceasta cauza putem percepe o dimensiune noua, putem intelege lumea spirituala, putem intra in perceptia ei, liberi si independenti.

De aceea, perceptia noastra ca realitatea exista si se schimba in afara noastra este o adevarata salvare din inchisoarea lumii noastre (senzatia de claustrofobie spirituala). Este un punct fundamental care furnizeaza creaturii oportunitatea de a se ridica deasupra creatiei sale, de a deveni uman: Adam, similar cu Creatorul.

Din prima parte a  Lectiei zilnice de  Kabbalah 27.04.10, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: